JPP: Laburisti o "zastrašujućoj" javno privatnoj pljački

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 18.09.2012. 15:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Hrvatski laburisti smatraju da su brzina gradnje i ljepota izgrađenih objekata samo kulise i paravani iza kojih se javni novac pretače u džepove privatnih poduzetnika i njihovih političkih zaštitnika. Jednostavno rečeno - to je pljačka.

U ostalom i privatizacija je bila legalna pljačka koja je gotovo uništila hrvatsko gospodarstvo, piše u priopćenju Podružnice Hrvatskih laburista – Stranke rada Varaždinske županije s današnje konferencije za novinare.

Kažu kako je zastrašujući podatak da grad Varaždin za mjesečni najam sportske dvorane na Dravi mora plaćati privatnom partneru iznos od 2.855.408,68 kn mjesečno i to pune 24 godine što je više od 820 milijuna kuna, dok sami troškovi izgradnje dvorane iznose 177 milijuna kuna.

Jednako zastrašujućim  smatraju činjenicu da su troškovi mjesečnog najma zgrade županije 104.101,73 kn na rok od 20 godina što ukupno iznosi 25 milijuna kuna dok je vrijednost same investicije 9 milijuna kuna.

Laburisti govore kako neki političari, a prije svih prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić, tvrde da se modelom JPP povoljno i brzo mogu izgraditi škole, dvorane, bolnice itd.  Budući da se teret financiranja prebacuje na privatnog partnera proračunska sredstva koja bi se koristila za izgradnju navedenih objekata, mogu se koristiti za nešto drugo što inače ne bi došlo na red zbog proračunskih ograničenja. Pa ipak, usprkos JPP-u Varaždinska županija nalazi se pred bankrotom. Trenutni minus u proračunu iznosi skoro 30 milijuna kuna.

Možda je točna tvrdnja prvog potpredsjednika Čačića da je u javno-privatnom partnerstvu dobit obostrana, kako javnog tako i privatnog partnera.  No konačnu cijenu i sve negativne posljedice uvijek snose građani, rečeno je na današnjoj konferenciji.

Komentari