Karijes: Preventivni pregledi kod zubara već od druge godine

Objavljeno: 16.09.2012. 12:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Najbolji način sprečavanja nastanka dječjeg karijesa je prevencija. Prema riječima Danijele Vrček, liječnice dentalne medicine, prevencija je kod zdravlja dječjih zubiju najvažnija.

Statistike kažu da ima mnogo djece s karijesom, ali iz dugogodišnjeg iskustva mogu reći da se vrlo mnogo postigne preventivnim pregledima koje treba započeti oko druge godine djetetova života, kad svi zubići izađu – rekla je dr. Vrček. Kod dječjih je zubića najvažnije da ih se kvalitetno pere, osobito navečer prije spavanja.

Vrlo je važno četkicu i pastu prilagoditi djetetovoj dobi, kao i nadzor odrasle osobe.

Čim izađu van, odrasli moraju djeci zubiće prati četkicom i vodom. Kada dijete nauči pljunuti, počinje se koristiti i pasta za zube – objasnila je Vrček. Autorica edukativnih slikovnica u svrhu prevencije oralnog zdravlja kod djece, ima mnogo malih pacijenata, a strah od zubara nije nešto što se često viđa u njenoj ordinaciji.

Djeca se uglavnom ne boje. Najvažnije je steći njihovo povjerenje. Tomu služe i slikovnice Lara i Vanda u kojima se djeci, u dobi od dvije do pet godina, želi što više približiti zahvat, upoznati ih s instrumentima, zubarom, sve kako bi njima bilo što lakše prebroditi posjet zubaru – rekla je Danijela Vrček.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika

Komentari