Klizišta na području Varaždinske županije obišao i župan Štromar

Objavljeno: 14.03.2013. 10:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

Klizišta uzrokovana otapanjem velikih količina snijega na području Grada Lepoglave danas je obišao župan Varaždinske županije Predrag Štromar u pratnji gradonačelnika Lepoglave, ujedno i saborskog zastupnika Marijana Škvarića, načelnika Općine Bednja Mirka Bistrovića te ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog.

Naime, na području Lepoglave i Bednje je ukupno 26 klizišta, 13 na području Lepoglave i 13 na području Bednje, a zbog njih je zatvorena i županijska cesta između Višnjice i Lepoglave.

Obilazeći klizišta župan Štromar je istaknuo kako bi se uskoro trebala proglasiti elementarna nepogoda za područje te dvije jedinice lokalne samouprave obzirom na nastalu štetu.

-Šteta je zaista ogromna i Županijska uprava za ceste će očistiti zemlju na nekim klizištima kako bi cestovni promet mogao nesmetano teći - rekao je župan te dodao kako će za dugoročnu sanaciju klizišta uputiti i molbu za pomoć Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvu prometa.

I gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić je rekao kako se šteta od klizišta procjenjuje na pet milijuna kuna te da je županijska cesta koja povezuje Višnjicu i Lepoglavu zatvorena od prošlog petka.

- Zbog zatvorene ceste oko 1500 stanovnika Višnjice se mora koristiti obilaznim putevima, a morali smo i prerasporediti autobusne veze. Cilj nam je da što prije otvorimo prometnicu - istaknuo je Škvarić te dodao kako veliki problem stvara i klizište u Kameničkom Podgorju jer izravno ugrožava jednu obiteljsku kuću.

Načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović je također župana upoznao s problemima koje mu stvaraju klizišta u njegovoj općini.

- Zbog odrona u naselju Brački, izolirano je skoro tridesetak kućanstava. Iskreno se nadam pomoći Varaždinske županije i središnje vlasti jer naš općinski proračun ne može isfinancirati sanaciju klizišta. Klizišta ugrožavaju i gospodarske objekte - zaključio je Bistrović.

Šteta na području Općine Bednja se procjenjuje na pet i pol milijuna kuna, a osim što su ugroženi gospodarski objekti i kućanstva, ugrožene su županijske i nerazvrstane ceste.

Važno je istaknuti kako su ove godine iznadprosječne količine snijega glavni uzrok aktivacije velikog broja klizišta i odrona. No, iako se počelo sa sanacijom, čelnici ovih dviju jedinica lokale samouprave opravdano strahuju zbog pojave novih klizišta obzirom na najavu lošeg vremena u slijedećim danima.

Komentari