Umro Ladislav Bakšaj, najbolji sportaš Varaždina 20. stoljeća

Objavljeno: 11.01.2011. 17:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: HK Vindija (arhiva)

U ponedjeljak 10. siječnja, Varaždin je ostao siromašniji za jedno veliko sportsko ime. Preminuo je Ladislav Bakšaj, koji je i službeno izabran 2001. godine za najboljeg varaždinskog sportaša 20. stoljeća, samim time i u povijesti.

Rođen je u Gračacu 1933. godine, no već u ranoj mladosti dolazi u Varaždin. Bio je jedan od osnivača i pokretača klupskog hrvanja u Varaždinu.

Zanimljivo, u šezdesetima je bio i trener i natjecatelj Varteksa, u dva navrata kada su varaždinski hrvači osvajali naslove državnih prvaka, 1961. i 1969. godine.

U individualnoj konkurenciji četiri puta bio je također bio državni prvak. Sve to donijelo mu je i četiri laskave titule najboljeg sportaša grada u tradicionalnom izboru Zajednice sportskih udruga grada.

Nikad nije vidio Olimpijske igre, jer je i tada, kao i danas vrlo teško u hrvanju stići do najvećeg sportskog natjecanja. Sudjelovao je na Svjetskom prvenstvu, 1965. godine u Njemačkoj, gdje je ostvario peto mjesto.

Od natjecateljske karijere oprostio se sa čak 47 godina starosti, a i u posljednjem meču uspio je pobijediti, u apsolutnoj kategoriji, u kojoj je i hrvao cijelu karijeru.

Osim što je bio trener i natjecatelj, dugi niz godina bio je i predsjednik hrvačkog kluba, utemeljitelj škole hrvanja i nesumnjivo najzaslužniji za velike uspjehe varaždinskog hrvanja u drugoj polovici 20. stoljeća.

Unatoč tome što nije bio «olimpijac» legendarni Laci proglašen je za naj-sportaša grada Varaždina, u izboru Sportskih Novosti 2001. godine.

Duboki trag ostavio je i u istoimenoj kompaniji, gdje je obnašao i dužnost direktora Suknare te je s tog mjesta otišao u mirovinu.

Posljednji ispraćaj najboljeg sportaša u Varaždinu bit će u petak u 14 sati na varaždinskom gradskom groblju, a komemoracija u 12 sati u svečanoj dvorani Varaždinske županije.



Komentari