prvi puta u varaždinu i školi

FOTO Lana-Lucija Horvatić prva je predstavnica u povijesti Glazbene škole u finalu za Euroviziju mladih

Objavljeno: 20.02.2018. 11:05

Zadnja izmjena: 20.02.2018. 11:29

Po prvi puta Varaždin i varaždinska Glazbena škola imaju svoju predstavnicu u finalu nacionalnog izbora za hrvatskog predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika, a njezino ime je Lana-Lucija Horvatić, učenica 2. razreda Srednje Glazbene škole u Varaždin i odlična glazbenica, koja svira violončelo i klavir, a ima ponude i za SAD.

Ova 16-godišnjakinja jedna je od sedam hrvatskih mladih talentiranih i vrsnih glazbenika koji su se plasirali u daljnje natjecanje koje najboljeg ili najbolju vodi na Euroviziju mladih glazbenika u kolovozu u škotski Edinburgh.

Mlada glazbenica iza sebe ima već brojne solističke nastupe, kao i koncerte s orkestrima, a jednako uspješno muzicira na violončelu i klaviru. I dok u varaždinskoj Glazbenoj školi klavir uči kod profesorice Ivane Godec Vinceković, satove violončela polazi u Zagrebu kod poznate glazbene pedagoginje Dobrile Berković Magdalenić.

'Presretna sam jer sam uspjela biti među sedmero najboljih i duša mi je puna'

- Ovo natjecanje svakako je bilo novo, vrlo korisno iskustvo jer nije tipično natjecanje, gdje svi kandidati sviraju na istim instrumentima, već su se predstavljali mladi glazbenici na klaviru, čelu, saksofonu, flautu i drugim instrumentima. Izabrala sam violončelo umjesto klavira za ovo natjecanje zbog osobitosti programa  i nekako mi je osobno bilo lakše pristupiti glazbi.To je to što sam htjela. Bez obzira na rezultat u finalu,  ja sam  presretna jer sam uspjela biti među sedmero najboljih i duša mi je puna - ističe mlada glazbenica.

Na njezin uspjeh itekako su ponosni u Glazbenoj školi u koju je ušla kao malo dijete, sa svoje tek četiri godine.

- Uspjeh Lane-Lucije zapravo je najljepši poklon na početku obljetničke godine za varaždinsku Glazbenu školu. Pratim Lanu-Luciju već dugo godina i njezine rezultate na raznim natjecanjima i znam da je vrlo svestrana, samostalna mlada osoba. Presretni smo svi u Glazbenoj školi što imamo po prvi puta predstavnika u finalu za Euroviziju mladih glazbenika iz Varaždina - rekao je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić

Ima ponudu da nastavi školovanje u SAD-u

No, najponosnija je zasigurno majka Lane-Lucije, Vlatka Taborsky, profesorica flaute na Glazbenoj školi.

- Ponosna sam do neba jer znam i kao roditelj i kao profesor-mentor koliko je to velika stvar za nju. Njezin glazbeni put krenuo je s violončelom i to zapravo jako dobro i onda je u jednom  trenutku rekla da bi probala klavir. I krenula je na klavir, da bi to na kraju ispala odlična kombinacija. Mislim da je i danas ovako dobra glazbenica jer se nadopunjuje s jednim i drugim instrumentom - ističe Taborsky, dodajući kako Lana- Lucija već ima ponude da nastavi obrazovanje u SAD-u, no zasada ostaje u Hrvatskoj.

Uz Lanu-Luciju u drugi krug natjecanja plasirali su se flautistica Franziska Anne Fundelić, klarinetist Max Godinić, trubač Luka Halužan, violončelistica Tonka Javorović, harmonikaš Martin Kutnar i saksofonist Jan Tominić te kao rezervni kandidat saksofonist Patrik Prežgaj. Finalisti će u ožujku, na Dan žena nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije uz izravni prijenos na Trećem programu HRT-a.

 

 

Komentari