Ribiči tek nakratko odahnuli

Led se otopio, ali sada prijete - ribokradice

Objavljeno: 13.01.2016. 13:11

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 14:40

Siječanj i veljača su dva najhladnija zimska mjeseca tijekom kojih svake godine obilje posla imaju varaždinskim ribiči u nastojanju da zaštitite riblji fond u vodama kojima gospodare...

Naime, kako doznajemo od Nenada Skupnjaka, ribočuvara u ŠRK Varaždin, prvih dana siječnja je zbog niskih temperatura došlo do djelomičnog zaleđivanja rijeke Drave, te njenih rukavaca.

- Ove godine zaledili su se Crna mlaka i rukavac Strožir, ali nastali led nismo razbijali jer njegova debljina nije bila velika i ribe su imale dovoljno kisika. No, odlazimo u redovne kontrole ribolovnog područja radi krivolovaca koji su neprekidno u potrazi za dobrom zaradom – rekao je Skupnjak.

Dodao je da su članovi Komisije za zaštitu i ekologiju ŠRK Varaždin lani zaplijenili više od 200 metara mreža te brojne parangale kojima ribokradice nemilice uništavaju riblji fond u našem kraju.

- Zimsko razdoblje pravi je mamac za ribokradice jer su ribe u zimovniku. Odnosno, radi hladnoće se skupljaju u jata i to je pravi mamac za krivolovce. No, pojačali smo kontrole i u suradnji s kolegama iz Međimurja nastojimo umanjiti štetu koju nanose u vodama kojim gospodarima – zaključio je Skupnjak.   

Komentari