na predstavljaju bio i gradonačelnik..

Lepoglava na naslovnici 200. izdanja časopisa "Meridijan"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.03.2018. 15:23

Zadnja izmjena: 23.03.2018. 15:23

Svima nam je dobro znan američki National Geographic, pa i njemački Geo, no i Hrvatska ima jednako dobar časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja – ''Meridijani'', čiji je jubilarni 200. broj 20. ožujka predstavljen publici u prepunoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Na predstavljanju su govorili dugogodišnji suradnici ''Meridijana'' koji u časopisu imaju svoje stalne rubrike. To su novinar Hrvoje Dečak, putopisac i fotograf Davor Rostuhar, povjesničar i sveučilišni profesor Hrvoje Gračanin, okolišni aktivist i publicist Siniša Golub, fotograf Romeo Ibrišević, te akademik Dragutin Feletar.

Nazočnima se obratio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić jer je glavna tema jubilarnog 200. broja ''Meridijana'' bila Lepoglava koja je predstavljena na 10-ak stranica unutar časopisa. Reportažu o Lepoglavi napisao je prof. povijesti i geografije Marko Godinić inače rodom iz Lepoglave, a fotografije je snimio Darko Gorenak.

Neosporno je kako su geografija i povijest (uz hrvatski jezik) nacionalni predmeti od posebnog interesa za našu zemlju, a izdavačka kuća Meridijani se sustavno već 25 godina bavi upravo takvim sadržajima. Osim istoimenog časopisa za popularizaciju geografije i povijesti, specijalizirali su se za izdavanje knjiga – od udžbeničkih, stručnih do popularnih – a u posljednjih 25 godina izlaženja izdali su više od 520 naslova, uključujući i 200 brojeva časopisa “Meridijani’’ koji je njihov brend proizvod.

Komentari