Lepoglavi novih 906 tisuća kuna za energetski učinkovitu javnu rasvjetu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 06.09.2014. 20:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad lepoglava

Grad Lepoglava i dalje uspješno koristi sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje vlastitih projekata povećanja energetske učinkovitosti.

Nakon što su u Gradu uspješno odradili natječaj za povećanje energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama, zahvaljujući kojem je 74 domova građana na području grada Lepoglave dobilo novu fasadu ili stolariju, te osigurali sredstva od oko 300 tisuća kuna za zamjenu 271 stare lampe javne rasvjete novima u 17 gradskih ulica, ovih su dana na gradsku adresu stigli rezultati još jednog natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem je Gradu Lepoglavi odobreno sufinanciranje nastavka zamjene postojeće javne rasvjete na gradskom području energetski učinkovitom.

Projekt je vrijedan ukupno milijun i 534 tisuće kuna, od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 906 tisuća kuna, odnosno 60 posto sredstava.

- Nastavljamo s projektima energetske učinkovitosti koji u konačnici ostvaruju uštedu Gradu i samim građanima, ali kojima ujedno čuvamo naš okoliš. Za te projekte, kao i ostale koje Grad Lepoglava planira ili ih je počeo realizirati, sredstva osiguravamo putem natječaja, kako onih resornih ministarstava, tako i onih Europske unije, što dodatno rasterećuje naš proračun, a daje snažan zamah razvoju našeg grada – istaknuo je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Zahvaljujući novoj potpori Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do polovice iduće godine na javnoj rasvjeti na području grada Lepoglave bit će zamijenjeno još 770 starih rasvjetnih tijela novim, energetskim učinkovitijima, što je znatno više od polovice svih rasvjetnih tijela javne rasvjete na gradskom području.

Zahvaljujući energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti na godišnjoj će se razini ostvarivati oko 30 posto uštede električne energije, te time dodatno rasteretiti gradski proračun. Pored toga, postavljanjem novih rasvjetnih tijela smanjit će se negativni utjecaj rasvjete na okoliš i smanjiti svjetlosno onečišćenje.

Komentari