Lepoglavske astronome oblaci omeli pri traženju zvijezda

Objavljeno: 18.04.2012. 08:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: ilustracija

Glavna tema predavanja Astronomskog društva Lepoglava osnovanog krajem prošle godine održaog u subotu 14. travnja, bila je "Astrognozija – izgled i poznavanje noćnog neba", piše Lepoglava.net.

Tom prilikom, u skladu s najavljenom temom, na predavanju se govorilo o našoj galaksiji te gdje se u njoj nalazimo, o zviježđima, zatim koja su karakteristična zviježđa za pojedino godišnje doba, kako se orijentirati na nebu, kako pronaći Sjevernjaču te također i o nebeskim mjerama.

Na žalost sudionika koji su se još jednom u velikom broju odazvali predavanju Astronomskog društva Lepoglava, cjelodnevna kiša te potom u večernjim satima i oblaci, onemogućili su najavljeno promatranje Marsa.

Stoga se prije samog kraja predavanja održala zanimljiva prezentacija neba na računalnom simulatoru, odnosno na Stellariumu, a na samom kraju predavanja predsjednik ADL-a, Kristijan Šamec, najavio je moguću suradnju sa Zvjezdarnicom Zagreb te predavanje Gustava Krena, poznatog popularizatora astronomije u Hrvatskoj i svijetu.

Komentari