Lepoglavske čipkarice na Festivalu idrijske čipke

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 18.06.2015. 12:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

Zahvaljujući podršci iz programa - Europa za građane, gradovi Lepoglava i Idrija otvorili su nove mogućnosti u suradnji na očuvanju vrijedne kulturne baštine.

Gradovi – partneri, koje je povezala bogata tradicija čipkarstva, kroz provedbu projekta - Zajedno očuvajmo baštinu Europske unije, zajedničkog projekta na zaštiti i promicanju lepoglavske i idrijske čipke, te očuvanju tradicionalne vještine njene izrade, učinili su novi korak u povezivanju i suradnji.

Kroz provedbu ovog projekta dva grada, koji su 2012. godine potpisali povelju o bratimljenju, zajednički nastoje promicati iznimnu kulturnu vrijednost – lepoglavsku čipku, koju je UNESCO uvrstio na listu Svjetske nematerijalne kulturne baštine, te idrijsku čipku, koja uživa zaštićeno porijeklo, kao i čuvati vrijednu tradiciju čipkarstva.

Prigodu za promociju vrijedne kulturne baštine Lepoglava će u sklopu ovog projekta imati ovog vikenda u Idriji, gdje će od 19. do 21. lipnja, biti održan 34. Festival čipke. Zajedničku izložbu idrijske i lepoglavske čipke koja će biti postavljena u Idriji moći će vidjeti i posjetitelji Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, koji će se održati od 17. do 20. rujna. Uz lepoglavske čipkarice u Idriji će biti predstavljeni i tradicionalni obrti lepoglavskog kraja.

Kroz suradnju na projektu - Zajedno očuvajmo baštinu Europske unije, intenzivirane su i aktivnosti na razmjeni znanja i vještina u izradi čipke između lepoglavskih i idrijskih čipkarica različitih generacija, ali i na poticanju interesa kod mladih za bavljenje tradicijskim rukotvorstvom.

U projektu Zajedno očuvajmo baštinu Europske unije sudjeluju - Center za idrijsko dediščino, Udruga Ekomuzej Lepoglava, Društvo klekljaric idrijske čipke, Društvo klekljaric Črni Vrh-Godovič,  Godbeno društvo rudarjev Idrija, Limena glazba Lepoglava te lokalni tradicionalni obrti iz Lepoglave i Idrije

Komentari