Lepoglavski gradski vijećnici upotrebom računala planiraju uštede

Objavljeno: 14.05.2012. 11:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Kilogrami papira, s prosječnih stotinjak stranica materijala za sjednice gradskog vijeća, aktovke i torbe u kojima su vijećnici na sastanke donosili silne dokumente – sva ta „papirnata“ komunikacija u Lepoglavi odsad odlazi u povijest. Petnaest gradskih vijećnika već prolazi obuku kojom će se osposobiti za uporabu tablet-računala kojima će im ubuduće stizati materijali za sjednice Gradskog vijeća, odluke i zaključci gradonačelnika, a njima će moći biti u izravnoj vezi s gradskim službama, ustanovama, udrugama civilnog društva, ali i građanima.

Među građanima se već mogu čuti pojedine kritike o tome da je nabavom 23 tablet-računala Grad Lepoglava potrošio novac poreznih obveznika za nove „igračke“.

Gradonačelnik Marijan Škvarić međutim ističe da će se tabletima osuvremeniti komunikacija u skladu sa standardima digitalne tehnologije, ali i ostvariti uštede u gradskom proračunu.

- Samo na troškove ispisivanja, umnožavanja i distribucije radnih materijala za sjednice Gradskog vijeća, u prosjeku po stotinjak stranica, dosad smo na godinu trošili 11 tisuća kuna. Doda li se tomu i potrošnja tinte, tonera i amortizacija vozila, taj se trošak penje na 15 tisuća kuna, ne računajući vrijeme koje službenici potroše na pripremu materijala. Poznato je da su uoči sjednica „udavljeni“ upravo tim birokratskim obvezama, zbog kojih im trpe drugi poslovi - obrazlaže Škvarić.

- O trošku proračuna nabavljeno je dosad 15 računala za vijećnike, četiri za gradske službe, dok su četiri tableta kupljena za Projektno-razvojni ured, Nezavisnu udrugu mladih i Turističko-kulturni i informativni centar. Platili smo ih 25 tisuća kuna, a to znači da ćemo kroz godinu i pol vratiti uloženo i već sljedeće godine uštedjeti dosta novca. No, još važnije od toga jest to što će vijećnici neprestano moći biti u izravnoj vezi s gradskim službama te s njima rješavati probleme građana. A i građanima će njihovi vijećnici biti neprestano dostupni na internetu. Gradski komunalni odjel već rabi ovu opremu, pa će tako vijećnici moći stalno biti u kontaktu s komunalom - istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

I dok se vijećnici trude svladati tajne tableta kako bi već idući tjedan mogli na drukčiji način odraditi novu sjednicu Vijeća i pritom ističu kako im cijela dosadašnja teška torba odsad stane u džep, Škvarić naglašava da je korak prema novim tehnologijama bio nužan jer su vijećnici previše postali ovisni o konzervativnim metodama rada.

Komentari