Linić: Ako je moja bahatost razlog, seljaci će imati razloga za prosvjede

Objavljeno: 18.02.2013. 13:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Situacija u Dini Petrokemiji, odnos s hrvatskim seljacima te nacrt prijedloga zakona o porezu za nekretnine za jedinice lokalne samouprave bile su teme druženja novinara s ministrom financija Slavkom Linićem u Varaždinu. 

Linić je u Varaždin stigao na jedan od posljednjih sastanaka s predstavnicima lokalnih samouprava o novom porezu na nekretnine koji bi uskoro trebao krenuti u saborsku proceduru no pronašao je vremena i za komentiranje aktualnih prilika u zemlji, a koji su vezani uz njega i njegovo ministarstvo.

Osvrnuo se tako na izjave hrvatskih mljekara koji su kao jedan od razloga za svoje prosvjede naveli njegovu - bahatost i arogantnost.

- Ako je ponašanje ministara razlog da se izvlače traktori na ceste i da se postavljaju ultimatumi onda će seljaci zaista za to i imati razloga. Ja sam inače osoba koja ima vrlo jasno izražene stavove i jasno definirana mišljenja. O ljudima koji su toliko bahati da drugima smetaju i zaustavljaju promet nemam dobro mišljenje i ne smeta mi da im to i kažem - istaknuo je Linić.

- I sindikati vele da sam arogantan, a to isto govore i seljaci. Razloga za štrajk nemaju. Jasno je da je razlog zašto su na cestama smo zima. Za razgovarati o njihovim problemima u ministarstvu financija uvijek ima prostora, dapače s ministrom Jakovinom itekako ozbiljno razgovaramo o njihovim problemima. Ali na ultimatume mogu zaboraviti. To su mogli s bivšom vlasti, ali s ovom ne. Što se mene tiče, ja ću i dalje biti bahat i arogantan, ne zato jer je to moja narav nego zato jer uvijek jasno izražavam svoje stavove, a oni nek zbog toga izlaze na ulicu. Time pokazuju što su oni jer ja nemam lijepih riječi za one koji drugima onemogućavaju život i rad - naglasio je Linić.

Dodao je i da će ministarstvo financija pred hrvatskim sudstvom podnijeti tužbu protiv turskog Caliskana zbog nepokretanja proizvodnje u Dini Petrokemiji.

- Pripremili smo tužbu i to ne samo za 5 milijuna eura jamstva koje je Vlada dala za pokretanje proizvodnje nego i za neisplaćene plaće radnicima za vrijeme boravka ljudi iz Caliskana u Petrokemiji i štete koju je pretrpjela jedinica lokalne samouprave. Spor će se voditi pred hrvatskim pravosuđem jer je ono i nadležno i dokazat ćemo da način njihovog odlaska nije pokazivao ozbiljnog partnera - naglasio je Linić.

- Jamstvo smo dali jer smo željeli riješiti agoniju radnika i pomoći investitoru. Partnera nije odabrala Vlada nego uprava Diokija. Nisu pokrenuli proizvodnju i to je jedino što je važno, a imali su vremena za to. Ministarstvo financija je pokrenulo i predstečajnu nagobu i nagodbu s vjerovnicima, dobili smo ponudu i za kupnju zemljišta za LNG terminal i ispunili sve što smo trebali, a Caliskan nije ispunio ono osnovno, a to je početak proizvodnje - dodao je Linić naglasivši da je teško očekivati da bi Dina Petrokemija mogla opstati.

- U ovom trenutku Vlada nije obaviještena ni o jednom potencijalnom partneru. Nešto se razgovara s tvrtkom generala Čermaka ali o detaljima tog razgovora Vlada nije informirana. Bit će vrlo teško očekivati opstanak Petrokemije - zaključio je Linić.

Što se pak tiče razloga svog posjeta, nacrta prijedloga zakona o porezu na nekretnine za jedinice lokalne samouprave, Linić je istaknuo da je varaždinski sastanak jedan od zadnjih na tu temu te da će taj prijedlog uskoro krenuti u saborsku proceduru.

- Na sastancima smo rasčistili dileme koje smo imali, što će pripasti državi, a što jedinicama lokalne samouprave i u tom dijelu možemo završiti konačni tekst. Ostaju još dogovori s gospodarskim komorama i udrugom poslodavaca da i njihove sugestije i primjedbe raspravimo i tijekom ožujka bi zakon mogao krenuti na raspravu u Hrvatski sabor - istaknuo je. 

Komentari