Marijan Kostanjevac za 30 dana: Suradnja s Vladom i Županijom mogla je biti daleko bolja

Objavljeno: 20.12.2015. 15:11

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 15:07

Foto: Siniša Sović

Protekle četiri godine, sada već bivše ‘Kukuriku’ vlade za našu Općinu Vinica bile su najteže i najgore. Ovakva situacija nezapamćena je od 1993., ustvrdio je vinički načelnik Marijan Kostanjevac u svojem osvrtu na sve što je, po njemu, obilježilo proteklo razdoblje...

Zamislite koje je to licemjerstvo i cinizam, tražiti od nas partnerstvo i zajedništvo te izradu projekata, što smo i učinili potrošivši proračunski novac, a ništa se nije realiziralo, ustvrdio je Kostanjevac dodavši kako su se " prijavljivali na sve otvorene natječaje, javne ili tajne".

- Nažalost,od ove maćehinske Vlade i resornih ministarstva nismo dobili niti odgovor. To što se događalo je za mene i moje suradnike čin kojeg treba osuditi svako demokratsko društvo. Naime, kako objasniti ljudima, žiteljima naše općine da mi imamo projekte i dozvole više od osam godina za kanalizaciju. Međutim, nismo imali sreće dobiti sredstva jer se čeka takozvana Aglomeracija – naglasio je Kostanjevac kojem je neshvatljivo da su neke sredine potrebna sredstva dobivala čak i “bez dokumentacije, ali isključivo tamo gdje je na vlasti HNS“.

Za te, kako ih naziva - degradacijske postupke prema općini Vinica najodgovornijom smatra Vladu RH.

- U stopu je slijede resorna ministarstva, Varaždinska županija, državne institucije i Zakoni koji su dopustili takvo diskriminirajuće ponašanje svih spomenutih aktera. Nadalje, gotovo najveću odgovornost po meni snosi varaždinski župan Predrag Štromar koji se inatio “svojoj“ općini, radeći neviđenu opstrukciju svih pripremljenih projekata. Naglašavam da smo mi jedina županija u državi gdje općine sudjeluju malim i skromnim sredstvima u punjenju njenog proračuna, a trebalo bi valjda biti obrnuto, kao u županijama u našem okruženju – rekao je Kostanjevac dodavši kako je tek 2015. godine Općina Vinica uspjela dobiti makar minimalnu pomoć za realizaciju svojih projekata.



Opasna cesta

Izjavio je kako se nada da će iduće godine Općina Vinica „pravično participirati u raspodjeli državnih sredstava“. Kazao je i kako očekuje maksimalnu odgovornost, te razborit i discipliniran rad vlasti na svim razinama.

- Prvi u svemu mora biti premijer, potom ministri, sve državne institucije, župani, gradonačelnici i načelnici. Ukoliko to ne profunkcionira, sve će po meni biti uzaludno i neće biti pomaka na bolje. Naša općina ima gotove projekte vrijedne više od 100 milijuna kuna, a prioritet je izgradnja kanalizacije od Tabana do Arboretuma u Gornjem Ladanju u sklopu čega bi se proširila županijska cesta i napravio nogostup – najavljuje vinički načelnik.

Riječ je o sve prometnijoj i opasnijoj cesti, te će se to morati riješiti krajnje dogovorno.

- U protivnom, Općina će svim pravnim sredstvima intervenirati kako bi zaštitili i osigurali sigurnost naših mještana, ali i svih ostalih sudionika u prometu. Mi smo u Općini spremni na sve izazove, ali i poštenu političku utakmicu s jedinim ciljem - ostvariti pobjedu za sve naše projekte, ali i cjelokupan razvoj općine – ističe Kostanjevac.

Dodao je kako u ovo predbožićno vrijeme, najradosnijeg blagdana - Isusovog rođenja i Nove godine, u ime svih suradnika, predsjednika općinskog Vijeća Marijana Mihalića, svoje zamjenice Mirjane Jambriško, kao načelnik, te kao prvi među jednakima želi najprije zahvaliti svima na suradnji. Također, poručio je da u viničkom kraju “nema potrebe za zabrinutost i širenje pesimizma“.

Stabilne financije

- Mi stojimo na čvrstim nogama, stabilne financijske situacije što je u ovim uvjetima doista teško, te bistre glave i zdravog razuma. Čestitam i želim blagoslovljen Božić te bolju i uspješniju Novu 2016. godinu svim žiteljima naše opčine, svim ljudima dobre volje te svim Hrvaticama i Hrvatima -  zaključio je Kostanjevac.

Izvor: 30 dana

Komentari