MBO pogon u Brezju počeo sa pokusnim radom!

Objavljeno: 26.01.2012. 15:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: T7 VIS

Iako je u ponedjeljak varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u ime Grada Varaždina podigao tužbu za utvrđivanje ništetnosti ugovora između gradske tvrtke Varkom i T7 VIS-a za obradu i zbrinjavanje varaždinskog otpada, kako izvještavaju iz T7 Grupe, MBO pogon u Brezju počeo je s pokusnim radom!

Priopćenje tvrtke T7 VIS donosimo u cijelosti:

Varaždinska županija ovog je tjedna izdala privremenu dozvolu za gospodarenje otpadom tijekom trajanja pokusnog rada najsuvremenije i jedine tvornice za mehaničko-biološku obradu otpada u Hrvatskoj, ali i najsuvremenije u cijeloj Europi s obzirom na ugrađenu najmoderniju tehnologiju trenutno dostupnu u svijetu.

Riječ je o tvornici u vlasništvu T7 VIS-a i prvoj hrvatskoj tvornici za obradu otpada mehaničko-biološkom metodom, a čija je značajna posebnost njezina orjentacija na visok stupanj izdvajanja vrijednih svojstava otpada za daljnju reciklažu.

Tehnologija u tvornici MBO T7 VIS-a sa takovom orijentacijom na reciklažu, danas glasi za ekološki najprihvatljiviju i trenutno sve rašireniju metodu obrade komunalnog otpada u Europi.

Iako je u ponedjeljak varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u ime Grada Varaždina podigao tužbu za utvrđivanje ništetnosti prvog ugovora između gradske tvrtke Varkom i T7 VIS-a za obradu i zbrinjavanje varaždinskog otpada, tvornica je jučer započela s pokusnim radom na temelju izdane dozvole od županije.

Unatoč činjenici da tvornica u Brezju zbog nesuglasica s Gradom Varaždinom za sada ne obrađuje varaždinski otpad, koji je već sedam godina gorući ekološki problem toga grada na vodozaštitnom području, tvornica će očigledno obrađivati komunalni otpad koji nije iz Varaždina dok će se onaj varaždinski i dalje balirati i ilegalno odlagati na trošak građana.

- Bez obzira na trenutnu nemogućnost obrade varaždinskog komunalnog otpada iz razloga što ga Grad Varaždin neobjašnjivo ne želi dati sukladno važećim ugovorima, investicija u MBO tvornicu koja kreće s pokusnim radom će nažalost osigurati dovoljno posla s obrađivanjem komunalnog otpada koji nije iz Varaždina. S obzirom na izvrsnost same tvornice, interesa za obradu otpada u tvornici MBO T7 VIS-a ima puno, jer problemi sa zbrinjavanjem otpada u čitavoj Hrvatskoj iz dana u dan sve su veći. Žalosno je da Grad Varaždin koji je uvijek prednjačio u razvoju različitih projekata okrenutih budućnosti, ne prepoznaje prednosti takve tvornice koja je izgrađena na njegovom području već se okreće rješavanju problema u pravcu odlaganja ili zakopavanja otpada u zemlju i to u manje razvijenim i udaljenim sredinama, a što je izričito u suprotnosti s direktivama Europske Unije i samim ciljevima već važećeg hrvatskog zakonodavstva. Stoga je apsurdno da se Grad Varaždin i njegovi stanovnici već punih sedam godina „guše“ u otpadu ili plaćaju nepotreban transport otpada u druge dijelove Hrvatske kraj najsuvremenije i ekološki najprihvatljivije tvornice za obradu otpada koju Grad Varaždin ne želi koristiti – ističe vlasnik T7 Grupe Davor Patafta.

S druge strane, varaždinski gradonačelnik Habuš je najavio da će 100 tisuća tona varaždinskog otpada umjesto ekološki najprihvatljivijeg obrađivanja u najmodernijem postrojenju u Varaždinu preseliti i odložiti drugim općinama u Hrvatskoj pri čemu je problem s otpadom na taj način prebacio drugima.

S obzirom da bi prema gradonačelnikovim najavama otpad prevezen drugim općinama bio samo zakopan, što nije ekološko rješenje kakvo nam nalažu propisi Europske unije, pitanje je koliko je to prihvatljiva opcija, ne samo zbog zakona, već i zbog lokalnog stanovništva.

- Pokretanjem tužbe o ništetnosti ugovora između Varkoma i T7 VIS-a od strane gradonačelnika Habuša taj ugovor nije stavljen izvan snage što potvrđuju i mišljenja nekoliko renomiranih odvjetničkih ureda. Izbjegavajući ugovornu obvezu prema ugovoru koji niti u jednom trenutku nije proglašen ništetnim, Grad Varaždin svojim građanima dnevno stvara dug veći od 150.000 kuna ako ne i više. Ako Grad Varaždin nastavi ne izvršavati obveze iz ugovora, mogao bi ubrzo doći u ozbiljnu proračunsku krizu, a tada će građanima biti svejedno da li je otpad preseljen iz Varaždina na drugu lokaciju u Hrvatskoj ili je obrađen u Varaždinu. Također, zabrinjava i činjenica da ovakvim postupcima varaždinski gradonačelnik šalje vrlo lošu poruku potencijalnim investitorima koji bi se s pravom mogli preplašiti daljnjih investicija u Varaždinu kada vide da gradska Uprava nije u stanju ispoštovati niti osnovne ugovorne obveze koje je preuzela - ističe Jasmina Prokop Tomić, članica Uprave T7 VIS-a.

Iako je riječ tek o prvoj ovakvoj tvornici u Hrvatskoj, koja je otvorila 30-ak novih radnih mjesta i koja će u narednih 6 mjeseci otvoriti i dodatnih 70-ak, ona je u potpunosti usklađena s europskim direktivama o zbrinjavanju otpada čiji je potpisnik i Republika Hrvatska kojoj je naloženo da po europskim standardima sanira i u potpunosti zatvori sve svoje deponije do 2018. godine.

Realizaciju ovog 180 milijuna kuna vrijednog projekta investitor T7 VIS započeo je 2009. godine, pet godina nakon što Grad Varaždin nije mogao pronaći adekvatno rješenje. Još 2007. godine Državni inspektorat naredio je hitnu sanaciju baliranog komunalnog otpada nakupljenog na ilegalnom odlagalištu na tuđem zemljištu u Brezju na vodozaštitnom području i arheološkom lokalitetu, jer je Varaždinu i njegovim građanima prijetio ekološkom katastrofom.

Komentari