Ministar Mrsić: Nezaposlenost raste i još jedno vrijeme nastavit će rasti

Objavljeno: 28.03.2012. 10:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Vijećnici u Županijskoj skupštini Varaždinske županije raspravljali su o stanju nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji, a raspravi je prisustvovao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Krajem veljače varaždinski ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zabilježio je gotovo 11 tisuća nezaposlenih, čak 30 posto više u odnosu na 2009. godinu i početak gospodarske krize u Hrvatskoj.

Iako su neki od njih od ministra Mrsića očekivali da ih umiri izjavom kako će se stanje po pitanju nezaposlenosti uskoro popraviti, ministar je bio brualno iskren.

- Ovo što se danas događa na tržištu rada je rezultat procesa koji traje već dugi niz godina. U promjene smo trebali krenuti 2008. godine, a ovo što se sada događa je posljedica toga da to nismo napravili. Danas smo u situaciji da u Hrvatskoj gotovo da i nema gospodarske aktivnosti i da će zbog toga broj nezaposlenih rasti. Tijekom turističke sezone taj broj će pasti, ali krajem godine ponovno nas očekuje rast - poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić vijećnicima u Županijskoj skupštini Varaždinske županije.  

Dodao je da nova Vlada čini sve da pokrene gospodarstvo i pomogne poslodavcima da se odluče na novo zapošljavanje ali je naglasio i da je riječ o procesu koji ne može imati trenutan efekt.

- Treba proći jedno vrijeme da se te mjere osjete na broju zaposlenih. Podsjetit ću da smo u sličnoj situaciji bili i od 2000. do 2003. godine. Efekte mjera koje je tada donijela Račanova Vlada osjetili smo 2004., 2005. i 2006. godine kada smo imali rekordan broj zaposlenih i najveću gospodarsku aktivnost - naglasio je Mrsić.

Istakuo je da je Vlada već donijela niz mjera za pomoć gospodarstvu te najavio da će uskoro u saborsku proceduru i neki novi prijedlozi koji bi trebali pomoći da se smanji broj nezaposlenih.

- Svi oni poslodavci koji budu zaposlili osobu koja nikad nije bila zaposlena ili osobu koja je dugotrajno nezaposlena bit će oslobođeni plaćanja doprinosa.  Taj prijedlog uskoro ide u saborsku proceduru i mislim da će ga kolege zastupnici prihvatiti - poručio je ministar Mrsić.

Komentari