Na rebalans proračuna Varaždinske županije reagirala i Udruga VAGA

Piše: eVz

Objavljeno: 15.11.2012. 15:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Foto: Arhiva eVarazdin.hr

Predsjednik Varaždinske građanske udruge VAGA, Borislav Šimenc, reagirao je na jučerašnje izglasavanje rebalansa proračuna Varaždinske županije.

- Najnovijim rebalansom proračuna, odnosno njegovim smanjenjem, aktualna županijska vlast na čelu sa županom g. Štromarom još je jednom pokazala višegodišnje lutanje te nesposobnost upravljanja županijom i njenim financijama. Gotovo svaki proračun u ovom mandatu pratio je i njegov rebalans, te stalno pozivanje i opravdavanje prenošenjem proračunskih manjaka iz prethodnih godina, odnosno ono što je ostavila bivša vlast. Pri tom g. župan zaboravlja da je posljednjih sedam od osam godina vlast u županiji obnašala upravo njegova stranka uz pomoć SDP-a i umirovljenika, te da su svi dugovi i „repovi“, koje on uporno spominje, najvećim dijelom rezultat njihovih i njegovih odluka - napomenuo je Šimenc.

- Svjedoci smo da se danas u županiji gotovo ništa ne događa, ni ne pokreće, osim subvencioniranja prijevoza srednjoškolaca i studenata, a kojeg su zajednički financijski poduprle općine i županija, a danas i država.  Istina, svjedoci smo i velike aktivnosti otplate dugova po modelu javno-privatnog partnerstva. Model znamo čiji je, ali na žalost znamo i čiji su dugovi. Teret je to koji je ova vlast „natovarila“ na leđa građana Varaždinske županije u narednih dvadeset do trideset godina. Tako su i buduće generacije postale taoci „velikih odluka“ u kojima je neizostavna i osobna odgovornost g. Štromara - nastavio je Šimenc.

- Kako ova vlast obmanjuje javnost najbolje svjedoči primjer donošenja proračuna i izrade rebalansa. U prihode se unose sredstva od prodaje županijskih tvrtki PZC, Hidroing, Ljekarna a onda ih se rebalansom krajem godine „baca van“ iz proračuna. Umjesto takvih „manevara“ bilo bi bolje da se pozabave unapređenjem poslovanja i upravljanjem svojim tvrtkama. I na kraju, kad je već tako ozbiljna financijska situacija bilo bi uputno da g. župan građanima objasni zašto se ne smanjuju naknade županijskim vijećnicima, zašto se značajnije ne smanjuju troškovi županijske vlasti, nepotrebna putovanja, pa na kraju krajeva i njegova, i plaće županijskih dužnosnika - pita se Šimenc.

- Zbog takve situacije u Varaždinskoj građanskoj akciji priprema se prijedlog novog programa razvoja Varaždinske županije koji će biti neopterećen stranačkim interesima, postavljen isključivo u cilju boljeg života građana Varaždinske županije i racionalnijeg korištenja sredstava namijenjenih županijskoj vlasti, a s kojim će se izaći pred građane i pokazati da se županijom može upravljati drugačije, kreativnije, odgovornije i bolje - zaključio je na kraju predsjednik Udruge VAGA.

Komentari