grad ivanec

Ove subote u Bedencu posjetite manifestaciju lončarstva, starih zanata i običaja

Objavljeno: 21.08.2023. 19:19

Zadnja izmjena: 21.08.2023. 19:19

Grad Ivanec s Udrugom za kulturu i sport Bedenec, Turističkom zajednicom Ivanec i Poslovnom zonom Ivanec d.o.o. "brusi" zadnje pripreme za veliku kulturnu manifestaciju koja će se ove subote, 26. kolovoza, održati u Bedencu.

Naime, nakon četiri godine pauze, u tom naselju, koje je zajedno s Jerovcem i Dubrovcem nekad bilo centar lončarije širega ivanečkoga kraja i dalje, ponovno će se održati Dan bedijenske lončarije - Kelembarska pepijevka 2023. Kako bi se obnovilo sjećanje na poznato lončarstvo ovoga kraja koje je nekad prehranjivalo ovdašnje obitelji i dalo na važnosti ovoj iznimno vrijednoj tradiciji, formirana je radna skupina od predstavnika Grada, UKS-a, TZ-a i Poslovne zone, a koja već dulje vrijeme radi na organizaciji ove manifestacije. Kelembarska pepijevka otvara se u subotu, 26. kolovoza u 10 sati prigodnim programom na bini na sportskom igralištu u Bedencu.

Donosimo program na prostoru ispred Etno kuće Bedenec:

  • izložbe tradicijske lončarije iz fundusa bedijenskih lončara, članova Ivanečkog kluba kolekcionara (Đurđica Prašnički, Boris Krznar, Darko Foder, Martin Lukavski, Zdenko Đula) te iz zavičajnih zbirki područnih škola Prigorec i Gornja Voća
  • prezentacija umijeća izrade lončarije na tradicionalnom kelembaru (Dragutin Stančić) i modernom lončarskom kolu (Keramika Mecena, Jerovec)
  • radionice izrade predmeta od gline za djecu i odrasle (Ivan Belač, Ivana Kuća)
  • dječja radionica oslikavanja keramike (Nikolina Bujanić)
  • "Sve što niste znali o lončarstvu ivanečkoga kraja" - vođeni obilazak Etno kuće (Draženka Stančić)
  • prezentacija starih zanata i običaja Bedenca i okolice (kovač, stolar, košaraš i dr.)
  • ponuda OPG-ova, izložbe drugih izlagača

Komentari