Nastavak promicanja ljudskih prava i senzibilizacije javnosti

Objavljeno: 22.01.2014. 19:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

U županijskoj je palači u srijedu, 22. siječnja održana druga sjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije.

Članovi Koordinacije na sjednici su raspravljali o Nacionalnom programu zaštite i promicanja ljudskih prava za razdoblje od 2013. do 2016. godine te Programu rada Koordinacije za ljudska prava za 2014. godinu.

Nacionalni program - strateški dokument na nacionalnoj razini kojim Vlada RH na temelju analize stanja postavlja prioritete, predlaže mjere te usmjerava napore u poboljšanju zaštite i promicanja ljudskih prava na svim razinama u Hrvatskoj - prezentirao je pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Predrag Šipka.

Ovim su dokumentom utvrđena prioritetna područja: od ravnopravnosti spolova, suzbijanja korupcije, prava nacionalnih manjina, prava na besplatnu pravnu pomoć, pristup informacijama, do vjerskih prava i slobode, zaštite prava i dostojanstva radnika te ostalih prava.

- Nacionalni program komplementaran je s drugim nacionalnim strategijama koje se tiču ljudskih prava. U njega smo ugradili 30 ciljeva, a unutar tih ciljeva nalazi se nekoliko stotina mjera po različitim nositeljima i sunositeljima. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina svojim se projektima angažira na suzbijanju diskriminacije, a promotivnim materijalima, radionicama, seminarima i konferencijama nastojimo određena pitanja progurati u prvi plan - rekao je, između ostalog, Predrag Šipka.

Aktivnosti Koordinacije za ljudska prava u 2014. godini bit će, uz ostalo, usmjerene prema obrazovanju javnosti o civilnom društvu te zaštiti i promicanju ljudskih prava, pomoći građanima u rješavanju osobnih problema koji su posljedica kršenja određenih prava (predstavke građana), zatim uključivanje u iznalaženje  izvora za financiranje razvoja civilnog društva, kao i poticanje osnivanja tijela za ljudska prava u općinama i gradovima na području Županije, poticanje lokalnih zajednica u pružanju uvjeta za rad nevladinih udruga te sudjelovanje u prijavljivanju projekata o ljudskim pravima iz međunarodnih fondova i fondova RH.

- Moram istaknuti kako smo prošle godine "izašli" iz Varaždina i skupštinske dvorane i napravili nekoliko sastanaka po općinama, što je izuzetno dobro i dobro su nas svugdje primili. Pritom su se iskristalizirali neki tekući problemi koje smo uz pomoć Županije mogli riješiti. Naš se program prvenstveno bazira na pomoći invalidima. Nastavit ćemo suradnju sa Savjetom mladih, a istaknula bih i izuzetno dobru komunikaciju sa socijalnim službama, za koje smatram da su među najboljima u državi - napomenula je prof.dr.sc. Vesna Dušak, predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije.

Dodala je kako će i ove godine Koordinacija organizirati obilježavanje Dana žena i 1. svibnja, kada će se održati i izlaganje na temu radničkih prava u odnosu na sindikalne aktivnosti, a provest će se i opširna anketa kako bi se vidjelo kakvo je stanje ljudskih prava.

Sjednici je prisustvovao i dožupan Alen Kišić, koji je istaknuo kako Varaždinska županija ima visok stupanj poštivanja ljudskih prava.

- Sastav ove Koordinacije, u koju su uključeni ljudi s različitih područja, od umirovljenika, invalida, vjerskih zajednica, branitelja, sindikata i drugih, jamstvo je da će Varaždinska županija nastaviti s promicanjem ljudskih prava i senzibilizacijom javnosti - rekao je Kišić.

Komentari