Nizom aktivnosti u Ivancu i Prigorcu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 06.08.2015. 15:25

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 08:50

Foto: Dražen Geček i Marijan Friščić

Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca nizom je aktivnosti obilježila 20. obljetnicu pobjedničke akcije Oluja, te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U utorak su tako, zajedno sa kćerkom Majom, na groblju u Varaždinu odali počast poginulom branitelju Josipu Magašu, a dio ih je nazočio i svečanom mimohodu u Zagrebu.

Centralni dio proslave održao se u srijedu, 5. kolovoza, u Prigorcu, gdje je u prepunoj kapelici Sveti duh služena Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Nakon mise, na rodnoj kući poginulog prigorskog branitelja Josipa Magaša je, u nazočnosti njegove obitelji, branitelja, čelnika Grada Ivanca i članova Gradskog vijeća Ivanca, te brojnih mještana Prigorca, kćer Maja otkrila spomen ploču, koju je posvetio ivanečki kapelan, vrč. Petar Mlakar, a donirala HVIDR-a Ivanec i Klesarstvo Martinčević. Nazočne je u ime domaćina i suorganizatora manifestacije, Mjesnog odbora Prigorec i Udruge građana Prigorec, pozdravila njezina predsjednica Nevenka Vincetić, a ispred Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca govorio je Vladimir Debeljak.

Debeljak se, uz ostalo, osvrnuo na proteklih 25 godina hrvatske povijesti, posebno na rane devedesete i razloge rata u Hrvatskoj, koji joj je, kako je rekao, bio nametnut. Kroz njegov se govor često provlačila riječ 'ponos', poglavito kada se obraćao mladima, kojima je poručio da čuvaju uspomenu na poginule branitelje, jer onih koji su preživjeli, a prisjećanju se njihove žrtve, svakim danom ima sve manje. Debeljak je, pozvavši na jedinstvo, istaknuo kako su branitelji prije 20 godina stvorili državu i dali je političarima na upravljanje, a govor je zaključio rečenicom „Josipe, dobrodošao natrag u Prigorec“, aludirajući na činjenicu kako se pokojni Magaš nekoliko godina prije svoje pogibije, a nakon zasnivanja obitelji, iselio iz Prigorca.

Završni dio programa održao se u školi u Prigorcu, gdje je o Oluji govorio Ljudevit Cikač, njezin sudionik i ratni pripadnik 7. GBR Puma, istaknuvši na početku kako je njegova priča tek jedna od njih tisuće i kako svaki sudionik te veličanstvene akcije iz nje nosi svoje dojmove i sjećanja.

Također, dio ivanečkih branitelja sudjelovao je na svečanom obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu.

Komentari