Stari majstor Vuga donio prevagu i prolaz protiv Iskre Stal

Objavljeno: 21.07.2011. 20:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Ž.H., A.Š. / CROPIX

Nogometaši Varaždina u uzvratnoj utakmicu drugog kola kvalifikacija za Europsku ligu, na domaćem travnjaku, svladali su Iskru Stal, i plasirali se u sljedeće kolo, gdje ih čeka Dinamo iz Bukurešta. Za pobjedu je najzaslužniji kapetan Davor Vugrinec, koji je s dva majstorska pogotka zapečatio sudbinu Moldavaca...

>> FOTO: 21. pobjeda "krojača" u Europi

Nakon prve utakmice rezultat je bio 1:1, iako su Varaždinci propustili pobijediti već u prvom susretu, jer su imali cijeli niz izglednih prigoda.

Gosti iz Moldavije nisu bezazlena ekipa, na što je Toplak i upozoravao, naročito prema naprijed, gdje je igrao visoki Suchu, uz brza krila Vhyshnyakova i Gorodetchija. U sredini domaćih nedostajao je mnogo Nikola Šafarić, jedan od najvažnijih igrača, koji je u ovom susretu „odsluživao“ tek drugu utakmicu kazne zbog crvenog kartona u Andori.

No zato je tu bio Roberto Punčec, koji je dobio „poštedu“ od Grnje, s priprema mlade reprezentacije u Ludbregu te pojačao inače „tanku“ obranu domaćih.

A onda veliko veselje na stadionu Varteksa, nakon što je slobodni udarac izborio Brlečić. Malo desno iskosa s 25 metara potegao je kapetan Davor Vugrinec, a njegov sjajan udarac završava u rašljama gostujućeg gola.

Nakon gola, zaigrali su Varaždinci još bolje, otvorenije, tečno i brzo, kao što to može ekipa Samira Toplaka i povisili prednost u 18. minuti. Loptu je na desnoj strani prihvatio Mario Sačer, potegnuo do korner linije, „zavrnuo“ u sredinu, gdje u padu Glavica glavom povisuje za 2:0.

Iako su domaći vodili, gosti su i dalje igrali otvoreno, utakmica je bila daleko od rješenja, jer su im do prolaza nedostajala samo dva gola. Do kraja prvog poluvremena gledamo i dalje otvorenu igru na obje strane, a iako je bilo dobrih situacija pred kaznenim prostorom gostiju, nije bilo izrazitih prilika za varaždinske nogometaše.

I onda, u 40. minuti, hladan-tuš za domaće. Obrana je ponovno bila na „spavanju“, naizgled bezopasan centaršut s lijeve strane, Brlečić ne reagira dobro, a Novicov posprema iz blizine za 2:1. Odmah na drugoj strani još jedna velika prigoda za Glavicu, nakon ubačaja Tkalčića, ostaje sam pred vratarom, ali puca preko gola.

Odmah na početku nastavka „stopostotna“ prilika Varaždinaca, kada gostujućoj obrani bježi Glavina, ulazi u kazneni prostor, ali umjesto udarca, pokušava prevariti vratara protivnika. Svega nekoliko minuta kasnije, Glavina se ponovno našao sam pred vratarom, ali mu lopta bježi.

Domaćin je krenuo agresivnije u nastavak, želeći odmah na početku pokazati da su ipak kvalitetnija ekipa. Na drugoj strani, iznimno opasno pred golom Krkleca, bilo je u 58. minuti, kada obrana domaćih teško izlazi na kraj sa Suchuom, koji na kraju puca, ali Krklec odlično brani njegov udarac.

Varaždinci su opasno "živjeli" u tim trenucima, uvukla se "panika" u mladu Toplakovu ekipu, a onda je na scenu stupio "stari majstor", Davor Vugrinec. Igrao je cijelu utakmicu, kao u najboljim danima, a potez iz 70. minute je bio sjajan. Brlečić ga pronalazi dugom loptom, kapetan sjajnim štopanjem izbacuje svojeg čuvara, a potom u padu, pogađa milimetarski precizno iznad vratara gostiju.

Još malo uzbuđenja pred golom domaćina bilo je u 79. minuti, kada je Suchu postigao gol, ali ga je sudac opravdano poništio zbog prekršaja koji mu je prethodio.

Pokušavali su gosti smanjiti, ali mreža se više nije tresla. Varaždinski nogometaši zasluženo prolaze u prvo "pravo" pretkolo, gdje ih već u četvrtak čeka teško gostovanje u Bukureštu. Dokazali su Varaždinci da ipak posjeduju kvalitetu, usprkos brojnim problemima, zaradili i veliki pljesak varaždinskih tribina.

No prije toga već u nedjelju, na domaćem travnjaku je otvaranje sezone, protiv zagrebačke Lokomotive.

Izjave nakon utakmice

Jurij Blonari: Malo sam razočaran rezultatom, odmah na početku smo krenuli loše u utakmicu, bili smo impresionirani, htjeli smo postići pogodak, ali smo dobili dva. Vratili smo se u utakmicu u pravo vrijeme, ali na kraju je domaćin okončao susret trećim pogotkom. Želim čestitati ekipi Varaždina, uz puno uspjeha u sljedećem krugu.

Samir Toplak: Naravno da sam sretan, u dvije utakmice smo bili bolji, stvorila se jedna atmosfera, gdje smo mislili da ćemo lakše do pobjede, naročito nakon početnog vodstva, što su gosti kaznili, no na kraju nismo dopustili iznenađenje. Nedostajao je dosta Šafarić, a u Bukureštu neće biti niti Conjara, Glavice, Punčeca, bit će vrlo teško.


Varaždin – Iskra Stal 3:1 (2:1)

Strijelci: 1:0 Vugrinec (13), 2:0 Glavica (18), 2:1 Novicov (40), 3:1 Vugrinec (70)

Varaždin, stadion Varteksa. Gledatelja: 3.000. Suci: Mclean, Conquer, Mitchell (Škotska).

Varaždin (4-2-3-1) - Krklec – Tkalčić, Conjar, Punčec, Šimek – Brlečić (od 77. Grgec), Aganović – Sačer (od 74. Golubar), Glavina (od 90. Gluhak), Glavica – Vugrinec. Trener: Samir Toplak.

Iskra Stal (4-2-3-1) – Melenciuc – Leschuk, Uzbek, Novicov, Porfireanu – Shughladze, Kourouma (od 53. Ponomar) – Vyshnyakov, Rudac (0d 81. Naginailov), Gorodotechi (od 88. Truhanov) – Suchu. Trener: Vladimir Mura.

Komentari