Novi Marof uskoro bez odlagališta otpada?

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 21.11.2013. 08:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček

Odlagalište “Čret” 12. prosinca gubi dozvolu. Postavlja se pitanje kamo nakon toga s otpadom i koliko će to stajati?

Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, održane u ponedjeljak 11. studenoga, gradski vijećnik Vladimir Vuger (HDZ) gradonačelniku Darku Hreniću (HNS) postavio je pitanje o tome što se poduzelo, odnosno trenutno poduzima glede odvoza smeća iz kruga posrnule tvrtke BBS u Podrutama.

- Priča se da je prilikom demontiranja strojeva u proizvodno-skladišnim prostorima nekadašnje tvrtke sve devastirano. Da su instalacije pokidane ili otuđene zajedno s motorima, te da su iz vanjskog kruga nestale velike količine sekundarnih sirovina. Sve ono što je bilo dobro i vrijedno u BBS-u, to je otišlo. Ostalo je samo smeće - kazao je u nastavku svog obraćanja.

No, premda je to bilo tek jedno od pitanja koje su vijećnici postavili gradonačelniku, on je spomenuti problem povezao s onim koji tek nadolazi.

- Nažalost, uskoro ćemo morati razgovarati i o našem odlagalištu. Čret 12. prosinca gubi dozvolu i još uvijek se ne zna hoćemo li mi kao Grad nakon toga moći tamo odlagati svoje smeće. Što će se dogoditi ako ćemo se morati orijentirati na druga tržišta smeća, u Varaždinu, u Njemačkoj ili negdje drugdje...

S druge strane, glede otpada koji je zaostao u BBS-u, Hrenić je rekao da je sve dogovorio da se smeće iz Podruta napokon odveze, te da je isprva trebalo završiti čak u Kini.

Imao je, naime, usmeno obećanje jednoga od županijskih vijećnika, koji je bio u dogovoru s tvrtkom Univerzal, a spomenuta tvrtka bila je pak u dogovoru s jednom njemačkom tvrtkom. Naposlijetku se stvar izjalovila! Otpad je potom trebao biti zbrinut na Univerzalovom odlagalištu, no budući da oni nisu imali sve potrebne dozvole, ponovno je sve stalo.

- Možete se potrgati, kao što ja to radim, ali neke stvari traže čekanje i ponekad dovode do rezignacije, ne samo mene nego i vas. Dovode nas u situaciju da se pitamo kamo i kako dalje? - rekao je Hrenić.

Komentari