Novi Marof: Uspješan ovogodišnji lov u LD "Vepar"

Objavljeno: 10.01.2013. 09:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

Lovačko društvo "Vepar" iz Novog Marofa bilježi povećanje broja tzv. crne divljači, divljih svinja u svom lovištu V/123 "Novi Marof" od 5200 ha unazad dvije godine.

Divlja svinja je prije bila samo u prolazu dok se sad zadržavaju, stalno borave u njihovom lovištu a zahvaljujući i stalnoj prihrani od strane članova lovačkog društva "Vepar" kao i izgradnji lovnogospodarskih objekata, hranilišta, solišta.

Iako poljoprivredne površine trpe određene štete tijekom godine, lovci LD Vepar imaju zadovoljstvo u skupnom lovu na divlje svinje, sve češće uspješnom, što prijašnjih godina nije bio slučaj.

Zanimljivo je spomenuti da je već grof Erdödi imao u Paki lovište, a i danas se taj dio zove Zverinjak. Između dva rata također je postojalo lovačko društvo, a LD Vepar osnovano je 1946. godine na inicijativu državnog službenika Viktora Tkaleca. Tadašnje lovište pokrivalo je područje današnjeg grada Novog Marofa, bez Grebengrada, koji je do 1950. bio vojno lovište, te bez dijela Završja, Filipića i Bele.

Od osnivanja pa do današnjih dana društvo se razvijalo i radilo na dosta širokom planu, tako da su izgrađeni mnogi lovnogospodarski objekti, kao što su čeke, hranilišta, solišta, remize, a izgrađen je i Lovački dom.

Budući da se razvijalo i lovno streljaštvo izgrađena je i streljana na glinene golubove. Posebno veliki napredak napravljen je u lovnoj kinologiji, a lovci su sudjelovali na niz županijskih i državnih natjecanja gdje su postizali zapažene uspjehe.

Izvor: Lovac.info

Komentari