Novi Zeland pogodila najteža pomorska ekološka katastrofa

Objavljeno: 11.10.2011. 09:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

NOVOZELANDSKA vlada je objavila kako je curenje nafte s nasukanog teretnog broda najteža morska ekološka katastrofa. Dužnosnici su izvijestili da je možda čak i iscurilo od 130 do 150 tona nafte, što je 10 puta više od onoga što se ranije predviđalo, piše index.hr

Kontejnerski brod Rena, dugačak 236 metara, se nasukao na greben ispred luke Tauranga. Dok radnici skupljaju naftu s plaža, na moru je zbog lošeg vremena zaustavljena akcija ispumpavanja goriva iz broda. "Želim reći da je ovaj događaj došao u fazu kada ga možemo nazvati najgorom novozelandskom pomorskom ekološkom katastrofom", kazao je novozelandski ministar okoliša Nick Smith te je dodao da smatra kako se ovakav razvoj događaja nije mogao izbjeći od trenutka kada se Rena nasukala na greben.

Trebat će nekoliko tjedana za čišćenje plaža

Iz glavnog rezervoara broda nafta curi u more, no on je sada u stabilnijem položaju nego je bio prije. Ranije se strahovalo da bi Rena mogla puknuti na dva dijela zbog lošeg vremena te da bi 1700 tona nafte moglo završiti u moru. Preostala posada je maknuta s broda. Mnogo nafte je već došlo do obale.

Vlasti su zatvorile pogođene plaže i poručile lokalnom stanovništvu da se drže podalje od obale i ne diraju velike nakupine nafte. Oko 200 ljudi je uključeno u spašavanje broda, dok 300 vojnika je u pripremi za čišćenje plaža. Direktorica agencije Morski Novi Zeland, koja je zadužena za ove akcije, kazala je BBC-ju da će trebati nekoliko tjedana za čišćenje plaža.

Plaže popularne među surferima i turistima

Duge pješčane plaže u tome području su vrlo popularne među turistima i surferima. Čuvari prirode upozoravaju da naftna mrlja predstavlja veliku prijetnju biljnom i životinjskom svijetu na tom području. Grčki vlasnik broda, tvrtka Costamare Inc., nije dao nikakvo objašnjenje kako je došlo do nasukavanja, no ističu da potpuno surađuju s lokalnim vlastima kako bi štetu smanjili na najmanju moguću mjeru.

Izvor: index.hr


Komentari