u novom marofu

OB VARAŽDIN Slikovnicom „Bakina lokomotiva“ želi se olakšati razgovor s djecom oko bolesti

Objavljeno: 16.12.2019. 18:20

Zadnja izmjena: 16.12.2019. 18:20

Medicinska sestra u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof OB Varaždin, Dijana Hereković osmislila je slikovnicu "Bakina lokomotiva" s ciljem da obiteljima olakša komunikaciju s djecom na temu bolesti i svega što bolest nosi sa sobom.

Inače i volonterka u Udruzi za palijativnu pomoć "Srce", Dijana Hereković istaknula je kako su djeca itekako svjesna situacije koja se događa u obitelji kada netko od članova oboli. - Upravo su djeca ta koja najčešće jako pate i osjećaju promjene kada je netko njihov drag, kao što su bake i djedovi, bolestan. Iako dječjeg karaktera, slikovnica je, osim djeci, namijenjena i odraslima. Kod djece potiče strpljenje i osjećaj brige za odrasle, odnosno starije, dok je za roditelje više edukativnog karaktera kako bi znali razgovarati sa svojom djecom, posebice kada je tema bolest – objasnila je autorica slikovnice.

Slikovnica je svojevrsna sinergija cijele lokalne zajednice, Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te Udruge za palijativnu skrb „Srce“. – Mi koji radimo u ovakvom tipu bolnice svakodnevno smo svjedoci koliko je važna ta povezanost obitelj, pacijenta, nas djelatnika bolnice i same lokalne zajednice. Stoga nam je želja bila senzibilizirati javnost o bolesti te kako se ona može dogoditi svakome. Ovu edukativnu slikovnicu planiramo donirati u sve osnovne škole Varaždinske županije. Nadamo se kako će imati utjecaja na buduće generacije i odgoj djece da se prihvati bolestan član obitelji, da ih se potakne da dođu u bolnički posjet baki ili djedu, donesu im neki crtež, te da se na njih ne zaboravi, što je nažalost danas čest slučaj – izjavila je predsjednica Udruge za palijativnu skrb „Srce“ Miljenka Šimenc.

Komentari