Odluka o pješačkoj zoni ide ponovo pred Vijeće; prosvjed biciklista će se održati

Objavljeno: 09.06.2014. 14:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Grad Varaždin

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš danas se sastao s predstavnicima Facebook grupe "Varaždinski biciklisti" te se razgovaralo o problemu proširenja pješačke zone u centru Varaždina.

Obje strane složile su se da je razgovor bio konstruktivan pomak u omogućavanju toga da Varaždin ostane grad bicikala.

Ipak, prema najavama Gorana Lepena, jednog od pokretača "Varaždinskih biciklista", današnji prosvjed u 18 sati će se održati jer, kako kaže, važno je da biciklisti ovog grada budu viđeni.

>> Danas u 18 sati prosvjed biciklista protiv proširenja pješačke zone

- Imamo podršku gradonačelnika. On nam je obećao da će odluka kojom su biciklisti izopćeni iz centra grada biti ponovo stavljena na glasovanje Gradskom vijeću ta se odluka vrati na onu prijašnju. Da se biciklistima omogući normalno kretanje i da nisu poistovjećeni s motornim vozilima. Varaždinski biciklisti u ovakvom neformalnom tonu kakvom sada djeluju na Facebooku neće moći opstati već nam je cilj osnovati udrugu s kojom će se moći raditi na projektima edukacije biciklista od malih nogu. Ipak ćemo se danas okupiti da pokažemo da smo tu, da nas ima, ali poštovat ćemo zakon i u pješačkoj zoni gurati bicikle. Želimo suradnju s Varaždinom i pješacima da pokažemo da možemo živjeti zajedno, kako je to u Varaždinu oduvijek bilo  - rekao je Lepen.

On je dodao da je biciklizam interesantan i u turističkom segmentu te ga treba razvijati i iskoristiti.

Gradonačelnik Habuš kazao je da ovaj bunt Varaždinaca smatra pozitivnim i da se ne sjeća kada je jedna odluka izazvala takav interes.

- Moramo priznati da je vijećnicima ova odluka prošla nezapaženo, ali i meni osobno. Saslušali smo prijedloge biciklista i moram reći da su više nego realni te ćemo dobrim dijelom vratiti odluku na staro. Omogućit će pristupnost Trgu kralja Tomislava. Ipak će neke ulice zbog sigurnosti pješaka i klinaca ostati pod zabranom. S "Varaždinskim biciklistima" smo razgovarali i o tome da treba utjecati na svijest biciklista da su oni u centru grada jači sudionici prometa te da se moraju držati određenih pravila. Prečesto donosimo pravila i krojimo odluke prema onima koji ih ne poštuju umjesto prema onima koji su savjesni. Posljednja odluka o proširenju pješačke zone je pravovaljan, a najveći dio njenog provođenja kontroliraju prometni redari Grada Varaždina. Zato ćemo ih zamoliti da ne kontroliraju u zonama koje su proširene - objasnio je Habuš.

Prema najavama gradonačelnika sigurnosne zone u kojima će biti zabranjena vožnja biciklima bit će Gajeva, bit će zatvorena Pavlinska, Dućanska, Trg kralja Tomislava i Franjevački trg. Također, bicikli neće moći na Kazališni trg i Šetalište Jurice Muraja jer su tamo zabilježene opasne situacije.  

Komentari