Održan prijem za sudionike eTwinning projekta Balade Culturelle

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 15.10.2013. 07:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači 14. listopada je održan prijem za sudionike eTwinning projekta Balade Culturelle, u kojem učenici Prve gimnazije Varaždin sudjeluju zajedno s poljskim partnerima pa je tako petnaest učenika iz Poljske i njihove mentore danas primio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek.

On je tom prilikom predstavio obrazovni sustav u Varaždinskoj županiji te spomenuo kako jedanaest i pol tisuća učenika pohađa osnovne škole, a osam i pol tisuća učenika srednje škole, dok s njima radi dvije tisuće učitelja i profesora. Kao glavno obilježje obrazovanja, pročelnik je naglasio izvrsnost te predstavio rad Centara izvrsnosti iz matematike, fizike, informatike, poduzetništva, hrvatskog jezika i kemije i najavio pokretanje Centara izvrsnosti iz biologije, komunikologije i novih tehnologija. U nastavku, goste je upoznao s obilježjima e-dnevnika koji u svom radu koriste osnovne i srednje škole s područja Županije te naglasio kako Varaždinska županija, među ostalim, dodjeljuje i stipendije za zanimanja od posebnog interesa, a osvrnuo se i na poljska iskustva.

-Poljska ima iznimno dobar obrazovni sustav koji me se doista dojmio. Također, iznimno dobro kontrolira razvoj različitih projekata - kazao je pročelnik Huđek te poljskim maturantima poželio mnogo sreće u nastavku obrazovanja.

Na kraju susreta se predstavnik učenika Michał Lipski zahvalio domaćinima, Prvoj gimnaziji i pročelniku Huđeku te istaknuo kako su u ovih nekoliko dana boravka u Varaždinskoj županiji stekli mnogo iskustva i novih saznanja.

Inače, projekt Balade Culturelle provodi se od školske godine 2012./2013., a proteže se kroz dvije godine. Poljski učenici boravili u posjetu Varaždinu od proteklog tjedna, a odlazak varaždinskih maturanata u Poljsku planiran je za proljeće slijedeće godine. Ciljevi projekta su povezivanje Hrvatske i Poljske te obogaćivanje kulturoloških, povijesnih i lingvističkih znanja učenika kroz timski rad učenika dviju škola, čime se stječu socijalne i komunikacijske vještine potrebne za njihov daljnji osobni razvoj. Projekt se realizira izradom plakata i različitih prezentacija, snimanjem filma te međusobnim posjetima.

Voditeljice projekta su profesorice Ivana Žniradrić Kajić te Dorota Pszczolkowska.

Izvor: varazdinska-zupanija.hr

Komentari