priopćenje za medije

Opća bolnica Varaždin u pripremi za liječenje povećanog broja zaraženih koronavirusom

Objavljeno: 17.03.2020. 14:13

Zadnja izmjena: 17.03.2020. 14:25

Kao što je ministar zdravstva Vili Beroš najavio, zdravstveni sustav će u narednom razdoblju epidemije i u razvoju epidemiološke situacije po pitanju zaraze koronavirusom imati ključnu ulogu.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je kako je jako bitno na vrijeme pripremiti bolnički sustav jer se očekuje da će u trenutku vrhunca epidemije biti pojačano opterećen te naglasio kako OBV prelazi na tzv. „hladni“ program.– Budući da se u sklopu OBV nalaze dvije službe za liječenje kroničnih bolesnika – Služba za liječenje kroničnih bolesnika i palijativnu skrb Novi Marof i Služba za liječenje plućnih bolesti i TBC Klenovnik, u kojima se liječe pacijenti koji su iznimno rizična populacija u slučaju zaraze korona virusom, u tim službama s današnjim danom u potpunosti gasimo polikliničko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Dakle na tim lokacijama zatvaraju se specijalističke ambulante, neće se provoditi ambulantna fizikalna terapija i drugi dijagnostičko terapijski postupci, kako ne bi došlo do širenja zaraze upravo među visokorizičnom populacijom – ističe ravnatelj Opće bolnice.

U sklopu varaždinske bolnice prelazi se na zbrinjavanje hitnih bolesnika, a pacijente se moli za strpljenje i razumijevanje te ih ravnatelj poziva da shavte da njihove pretrage i pregledi nisu otkazani, već odgođeni, a kada se stvore uvjeti, pacijenti će biti redom pozivani i obrađeni. Još jednom je pozvao da se pacijenti s respiratornim smetanjama najprije jave svom liječniku ili epidemiologu te da ne dolaze direktno u bolnicu.

''Nemojte dolaziti samoinicijativno''

Voditeljica bolničkog Odjela za infektologiju Elizabeta Dvorski, dr. med., spec. infektolog, osvrnula se na zdravstveno stanje zaraženih koronavirusom u varaždinskoj bolnici, naglasivši kako su svi u dobrom stanju bez teških kliničkih slika. Istaknula je i kako se u krugu bolnice podiže šator za pacijente koje treba testirati.– Grupirali smo osobe kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom u dva vremenska termina i to ćemo iskoordinirati s epidemiolozima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji će procijeniti ima li određena osoba kriterije da se testira. Mora biti u pitanju simptomatska infekcija i nekakav kontakt ili dolazak iz zemalja sa zaraženim osobama ili jasni kontakt s osobom pod sumnjom ili dokazano zaraženom – objasnila je Dvorski podsjetivši da osobe koje sumnjanju na zarazu ne dolaze same u bolnicu ili liječničku ordinaciju, već da se telefonski jave svom liječniku.

– Sam se šator nalazi na stražnjem ulazu zgrade interne, gdje će ih dočekati osobe i jedan po jedan će se testirati. Ponovno napominjemo da osobe sa sumnjom na infekciju korona virusom, nikako samoinicijativno ne dolaze u bolnicu, termin testiranja svakako mora biti unaprijed dogovoren sa liječnikom obiteljske medicine – rekla je Dvorski dodavši kako se, ovisno o kliničkoj slici, rezultati testiranja čekaju u bolnici ili kod kuće u izolaciji.

 

Komentari