Općina Gornji Kneginec provodi program pomoći u kući

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 28.03.2012. 08:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Program Pomoći starijim osobama kojeg provodi Općina Gornji Kneginec je izvaninstitucionalni oblik pomoći namijenjen starijim osobama koje se nalaze u otežanim socijalnim, zdravstvenim ili drugim složenim prilikama, te ne mogu samostalno udovoljavati osnovnim životnim potrebama.

Program od ove godine provodi i Općina Gornji Kneginec u suradnji s Društvom crvenog križa Varaždinske županije i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Programom su obuhvaćene starije osobe s područja Općine Gornji Kneginec koje žive u izuzetno otežavajućim obiteljskim okolnostima, bilo zbog zdravstvenih teškoća, obiteljske izoliranosti, invalidnosti, prometne izoliranosti, udaljenosti od trgovine, ambulante i ostalog.

Kriteriji prema kojima se vrši odabir korisnika su: osobe starije od 65 godina, koje žive u vlastitom domaćinstvu, koje su korisnici nekog oblika socijalne pomoći,ili čiji su prihodi u visini socijalnih davanja, te ostale otežavajuće okolnosti- invaliditet, izostanak obveznika za uzdržavanje.

Korisnik koji ispunjava uvjete, mora biti suglasan da želi prihvatiti pomoć koja mu je potrebna, te koja mu se može pružiti.

Za svakog korisnika vodi se potrebna dokumentacija sa opisom usluga koje se korisniku pružaju, te sve okolnosti koje su važne za njegovo funkcioniranje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. U slučaju da se uoči da je korisniku potreban neki drugi vid pružanja usluga, tada se o tome izvještava nadležni Zavod za socijalnu skrb ili druga nadležna institucija.

Usluge koje se pružaju prema korisnicima su posjet uz razgovor i druženje, kao oblik psihosocijalne pomoći, -pratnja do liječnika, podizanje recepta i lijekova, obavljanje dijela kućanskih poslova -održavanje higijene stambenog prostora i okoliša, priprema ogrijeva, pomoć u održavanju osobne higijene, pomoć u rješavanju statusa i prava kod nadležnih institucija, mjerenje krvnog tlaka, glukoze, triglicerida i kolesterola u krvi (vrši ga medicinska sestra), tepružanje pomoći u opskrbi prehrambenim proizvodima, odjeći, obući i drugom.

Voditeljica programa je educirana medicinska sestra, a njegu i skrb provode njegovateljice i gerontodomaćice.

Dvije gerontodomaćice je Općina Gornji Kneginec zaposlila putem javnih radova. Javni radovi su program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojim se u svijet rada želi na razdoblje do šest mjeseci uključiti što više dugotrajno nezaposlenih osoba.

Pozivaju se svi potencijalni korisnici pomoći u kući, kao i osobe koje mogu predložiti građane kojima bi ovakav oblik pomoć bio koristan, da podatke dostave osobno djelatnicima Općine Gornji Kneginec ili putem telefona broj 042/242-150

Komentari