Općinama i gradovima 1,6 milijuna kuna državne pomoći

Objavljeno: 29.03.2012. 10:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varaždinska županija

Vijećnici u Županijskoj skupštini prihvatili su prijedlog raspodjele 1,6 milijuna kuna pomoći jedinicima lokalne samouprave.

Prihvaćen je i amandman vijećnika Danijela Vereša o obvezi informiranja Skupštine o raspodjeli same pomoći.

Kako je župan kao predlagatelj objasnio, županija je dužna najmanje 75% pomoći iz državnog proračuna raspodijeliti na gradove i općine s njenog područja koje nisu izravno korisnici državnog proračuna, a županijska Skupština donosi kriterije za raspodjelu tih sredstava.

Uz indeks razvijenosti predložen je i drugi kriterij raspodjele, a to je da pravo mogu ostvariti one jedinice lokalne samouprave koje imaju uveden prirez na  porez na dohodak prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave.

- Radi se o sredstvima u iznosu od 1,6 milijuna kuna koja će se raspodijeliti općinama i gradovima koje nisu izravno korisnici državnog proračuna te koje ispune navedene uvjete. Kriterij za raspodjelu sredstava pomoći je indeks razvijenosti gradova i općina koji je utvrđen Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne odnosno regionalne samouprave i to za one jedinice lokalne samouprave koje se nalaze ispod 75% razvijenosti prosjeka  Hrvatske - pojasnio je župan.

Komentari