Operativna akcija PU međimurske: "Zimski uvjeti na cestama i alkohol"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 17.01.2013. 16:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Dana 19./20. siječnja 2013. godine (subota/nedjelja), u vremenu od 20 sati do 4 sata ujutro, međimurska policija provodit će operativnu akciju "Zimski uvjeti na cestama i alkohol".

Cilj akcije je smanjenje rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu, te povećanje stanja sigurnosti na cestama.

Akcija će se usmjeriti na:

- suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima vozača kada u organizmu imaju alkohol,
- suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima u vrijeme zimskih uvjeta bez zimske opreme,
- suzbijanje grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu),

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5t, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Dubina utora po gaznoj površini zimskih guma (M+S) mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm.

Pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a ukoliko se zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lanci na pogonske kotače tada moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Komentari