Počela sezona grijanja, oprezno sa sustavima grijanja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 16.10.2013. 13:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Dolaskom hladnijih dana, s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Stoga varaždinska policija građanima savjetuje da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno treba servisirati i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer se time povećava sigurnost i racionalizira potrošnja goriva.

Također, preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba, s time da savjete dimnjačara treba provesti bez odlaganja, te poštivati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala. Usto, ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice treba redovito čistiti.

Prije početka grijanja obavezno provjerite da li je dimnjak ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i da li je sam dimnjak izveden građevinski ispravno, te ima li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivog materijala.

Vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, te ne odlažite pepeo iz ložišta na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora trebaju biti dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, a iz prostora kotlovnice potrebno je ukloniti sav zapaljivi materijal.

U prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila treba biti izvedena ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese. Ujedno treba voditi računa o tome da li ste eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru, te da li se plinske boce nalaze u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično).

Samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj kojim se može koristiti na siguran i pouzdan način, podsjeća varaždinska policija.

Komentari