Počela sezona kolinja - životinje ne smiju patiti

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 27.11.2013. 13:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane objavilo je na svojim internetskim stranicama Upute za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu.

Kako postupati sa svinjom prilikom klanja propisano je Zakon o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja i Uredbom Vijeća EZ-a.

Životinja se tako mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem. Životinje se može zaklati samo nakon omamljivanja u skladu s jednom od metoda koja je određena u dodatku I. Uredbe Vijeća. Gubitak svijesti i osjeta mora se održavati do smrti životinje tj. životinja mora biti usmrćena prije nego se počne vraćati svijesti. Postupci omamljivanja iz koji ne završavaju trenutanom smrću što je prije moguće se moraju nastaviti postupkom koji osigurava smrt npr. iskrvarenjem.

Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju.  

Zabranjeno je zlostavljati životinje prije ili tijekom klanja.

Životinje koje ne mogu hodati ne smije se vući na mjesto klanja, već ih se treba usmrtiti na mjestu gdje leže.

Optimalan smještaj pištolja za omamljivanje kod svinje je 2 cm iznad sjecišta uzdužne središnje linije glave i linije koja povezuje unutarnje kutove očiju (točno iznad očiju), usmjereno ravno prema repu (kralježnici).  

Životinje je nakon omamljivanja potrebno zaklati odmah, a najdulje za 20 sekundi nakon početka omamljivanja tako da iskrvare (budu usmrćene) prije nego se vrate svijesti. Prilikom klanja se moraju prerezati dvije karotidne arterije s obje strane vrata ili krvne žile iz kojih arterije izlaze, tako da se osigura brzo i obilno iskrvarenje prije nego se životinja osvijesti.

Za nadzor klanja zadužen je veterinarski inspektor.                      

Komentari