Policija upućuje apel vozačima i roditeljima uz početak školske godine

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 29.08.2013. 16:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Sa željom da početak ove školske godine prođe bez stradavanja djece u prometu, varaždinska policija upućuje apel vozačima motornih vozila da u narednom razdoblju posvete veću pažnju kada voze u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta.

Policija ističe da je poseban oprez potreban kod vožnje cestom gdje su uz rub parkirana vozila i kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa, odnosno u situacijama kad treba biti spreman da u svakom trenutku postoji mogućnost iznenadne pojave djeteta na kolniku.

Uvidom u evidenciju prometnih nesreća utvrđeno je da svake godine tijekom mjeseca rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece, najčešće kao pješaci.

Obzirom na velik broj odgojno – obrazovnih ustanova na našem području, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i samo dječje ponašanje na cesti često je nenadano i impulzivno, te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica, napominju iz policije.

Kako djeca ne bi sama savladavala probleme koje donosi cestovni promet potrebna im je pomoć svih odraslih, od roditelja, nastavnika, vozača i drugih.

Stoga, s ciljem zaštite djece, Policijska uprava varaždinska najavljuje češće preventivno i represivno djelovanje u zonama odgojno – obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanje znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika, odnosno multanova, kamera, laser i drugi.

Također će se organizirati edukativna predavanja za djecu, s ciljem upoznavanja s prometnim pravilima i ispravnom ponašanju u prometu.

Varaždinska policija ujedno skreće pozornost roditeljima, posebno roditeljima prvašića, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

Kako savjetuju iz policije, djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću, a ako je dijete primorano sudjelovati u prometu noću, prema članku 127. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, mora biti osvijetljeno ili označeno reflektirajućim materijalom. U slučaju čekanja djeteta pred školom po završetku nastave, potrebno je izbjegavati čekanje na suprotnoj strani ulice.

Roditeljima je preporučeno da prvašićima za put prema školi ne daju koristiti bicikl, obzirom da isto, uz to što je i zakonom zabranjeno, može imati tragične posljedice.

- Nadamo se da ćemo zajedničkim nastojanjima osigurati najmlađima bezbrižan put do škole - istaknuto je iz PU varaždinske.

Komentari