novosti iz bolnice

Ponovno dopušteno prisustvo pratnje na porodu te boravak roditelja s djetetom na bolničkom liječenju

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.06.2020. 08:39

Zadnja izmjena: 01.06.2020. 08:40

Prije nešto više od tjedan dana iz Opće bolnice Varaždin otpušten je i posljednji pacijent koji se oporavio od COVID-19 infekcije, dok se na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ još uvijek nalazi jedna pacijentica s varaždinskog područja.

Kada se gleda opseg posla, bolnički zdravstveni sustav polako se vraća u normalu, naravno uz sve mjere predostrožnosti.

- Pacijenti koji trebaju obaviti određeni dijagnostičko-terapijski postupak u našu ustanovu i dalje dolaze isključivo po pozivu naših djelatnika u točno zakazano vrijeme kako se ne bi stvarale gužve u čekaonicama. Prolaze trijažni šator, gdje im se mjeri tjelesna temperatura te ispunjavaju anketni upitnik, a preporuka je da dolaze sa zaštitnom maskom. Kada će se obraditi svi pacijenti koji nisu bili obrađeni tijekom ove epidemije, tada ćemo se moći vratiti na rješavanje normalnih, regularnih listi. Posebno me veseli da su neki odjeli već sad u ovom vrlo kratkom roku, od mjesec dana, uspjeli odraditi sve zaostatke koji su se gomilali posljednja dva i pol mjeseca – naglasio je Kudelić.

Vraća se mogućnost prisustva pratnje na porodu

Od početkom lipnja ponovno se dopušta mogućnost prisustva pratnje na porodu, uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera. I dalje će pratnja moći biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Kako se posljednjih mjeseci, u našoj ustanovi nije održavao trudnički tečaj, u početku nećemo uvjetovati da za prisustvo porodu pratnja treba imati završeni tečaj, no i on kreće početkom lipnja, točnije 3. lipnja - objašnjavaju iz bolnice. Boravak roditelja s djecom koja se nalaze na bolničkom liječenju također se dopušta, ali će se s posjetama pacijentima još uvijek malo pričekati. 

 

Komentari