Posavec: Zbog žrtve branitelja naše članstvu u EU mora biti uspješno

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 26.06.2013. 14:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

Polaganjem vijenaca pred Spomenikom poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i paljenjem svijeća podno Spomen zida na Knjižnici "Nikola Zrinski" u Čakovcu, u utorak je svečano obilježen Dan državnosti.

Nakon mise za domovinu, održane u čakovečkoj župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa, izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, udruga civilnog društva, kao i brojni građani, uz pratnju Limene glazbe Belica, uputili su se prema Perivoju Zrinskih.

Nakon paljenja svijeća, župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitajući Dan državnosti istaknuo je da prihvaćanjem Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, naša zemlja počela politički vraćati tamo gdje geografski i povijesno pripada.

- U nametnutom ratu koji je uslijedilo, mnogi naši rođaci, prijatelji i susjedi dali su svoje živote. Stoga je Dan državnosti prilika da se ih ponovno sjetimo i odamo počast onima koji su trajno ostali ugrađeni u temelje slobodne, demokratske i neovisne hrvatske države. Domovinski rat jedan je od najsvjetlijih perioda cjelokupne hrvatske povijesti, a nacionalno jedinstvo i nepokolebljiva želja za slobodom, na čelu koje su stajali hrvatski branitelji nešto je na što bez rezerve moramo biti ponosni 

Često ovih dana na nacionalnim medijima možemo vidjeti ankete u kojima građane pitaju znaju li koji praznik slavimo i obilježavamo. Dosta njih na žalost to ne zna. Smatram da je naša zadaća mlađe učiti, a starije podsjećati na značajne datume iz naše povijesti, a obilježavanja poput ovog današnjeg dignuti na višu razinu.

Za nepunih tjedan dana ulazimo u Europsku uniju, što je u stvari završetak jedne etape u hrvatskoj povijesti koja je započela upravo povijesnom odlukom od 25. lipnja 1991. godine. U Europsku uniju ulazimo ponosni, spremni za nove izazove, ali i svjesni o teškom i krvavom putu koji smo prošli i odgovorni prema onima koji su to omogućili svojim životima. Upravo zbog njih naše članstvo u EU mora i bit će uspješno - rekao je među ostalim župan Posavec.

Komentari