deseci spomenara...

Posjetite jedinstvenu putujuću izložbu Muzej spomenar - najstariji datira iz 1814.

Objavljeno: 18.04.2023. 19:46

Zadnja izmjena: 18.04.2023. 19:48

Foto: Tatjana Slunjski

U prostorima OŠ „Vladimir Nazor“, Sveti Ilija 17. travnja 2023. svečano je otvorena jedinstvena putujuća izložba Muzeja spomenara.

Izložba je otvorena u sklopu projekta Građanskog odgoja i obrazovanja „Kad se kriju mnoge stvari, tad se pišu spomenari“ koji se provodi u školi u ovoj školskoj godini i kojim se nastoji oživjeti nekad popularna tradicija pisanja spomenara. Program svečanog otvorenja izložbe svojim su nastupima obogatili mali pjevački zbor te plesna i scenska skupina škole koja je izvela recital pod nazivom „Spomen“. Izložbu je službeno otvorila ravnateljica škole Anđelka Rihtarić, a o izložbi te samom projektu okupljenim je učenicima, djelatnicima i gostima govorila koordinatorica projekta, učiteljica Sunčana Lelkić.

U prostorima škole izloženo je 87 spomenara iz zbirke Muzeja spomenara čiji su vlasnici zagrebački bračni par Željka i Igor Novaković, autori izložbe i skupljači spomenara. Najstariji izloženi spomenar datira iz 1814. godine i odlično je očuvan. Osim izložaka iz zbirke Muzeja spomenara, izloženo je i nekoliko spomenara koje su školi za potrebe provođenja projekta ustupili učitelji, roditelji i bivši učenici škole. Spomenari će u prostorima škole biti izloženi do 28. travnja 2023., a osim učenika i djelatnika škole moći će ih pogledati i roditelji učenika, mještani, zainteresirani učenici osnovnih škola iz Varaždinske i drugih županija, a pozvani su i svi oni koji bi željeli vidjeti kako su se nekada čuvale uspomene, kako su se mladi nekada povezivali, izmjenjivali poruke, kako su razmišljali i što ih je zanimalo.

Komentari