Predavanje Branka Lustiga 13. studenog u Novom Marofu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 06.11.2013. 16:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Obzirom da u današnje vrijeme svjedočimo porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, posebno među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, Edukacijska jutra u sklopu Zagrebačkog Festivala tolerancije - koji već punih pet godina kontinuirano radi na pronošenju vrijednosti tolerancije među mlađom populacijom - i ove godine tijekom listopada i studenog kreću na turneju po hrvatskim gradovima.

Tako će se iduće srijede, 13. studenog u 10 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu okviru Edukacijskog jutra održati projekcija filma "Nadarena djeca" (Wunderkinder, 96’ Njemačka) te predavanje Branka Lustiga o njegovu iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora, kao i o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvaćanja različitosti.

Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatoga životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca.

Kako bi društvo (a posebno mlade generacije) znalo o holokaustu i tom tragičnom poglavlju iz ljudske prošlosti, treba mu to znati i reći. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Učenje i prisjećanje ne smiju prestati. Upravo ona moraju biti upozorenje budućim generacijama jer je to jedini način kako pomoći sprečavanju ponavljanja zločina.

Inače, od 2009. godine na Edukacijskim jutrima sudjelovalo je više od 6800 učenika iz cca. 200 osnovnih i srednjih škola te fakulteta iz cijele zemlje, a program je odobren preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uz logističku podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Više o filmu "Nadarena djeca" saznajte na linku  www.jff-zagreb.hr/film/9/70/NADARENA_DJECA

 

Komentari