Predstavljanje projekta "Rođenje Europe" u Var. Toplicama

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 21.05.2014. 20:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

U četvrtak, 22. svibnja, s početkom u 12 sati, na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama održat će se javno predstavljanje i najava početka provedbe prekograničnog projekta slovenskih i hrvatskih partnera djelomično financiranog iz EU fondova.

Riječ je o projektu "Ponovo probuđena arheološka nalazišta - suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma/Ponovno prebujena arheološka najdišča - sodobna interpretacija dediščine kot temelj kulturnega turizma".

Projekt pod akronimom "Rođenje Europe/Rojstvo Evrope" djelomično je financiran iz Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013., a okuplja pet partnera: Zavod za kulturu Slovenska Bistrica, Razvojna agencija Kozjansko, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Muzej Prigorja Sesvete i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Opći cilj projekta je održivi razvoj i jačanje regionalnog identiteta zaštitom i revitalizacijom kulturne baštine na temeljima suvremene interpretacije i osvještavanja stanovništva o značenju njezina očuvanja.

Regionalnom i prekograničnom suradnjom povezat će se lokalno poznata arheološka nalazišta smještena u Sloveniji (Ančnikovo gradišče nad Jurišnjo vasjo na Pohorju, Rifnik pri Šentjurju i Ajdovski gradec nad Vranjim pri Sevnici) te u Hrvatskoj (Kuzelin kod Donje Glavnice i arheološki park Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama).

Navedena područja će se projektom "Rođenje Europe" udružiti u cilju jačanja arheološkog regionalnog identiteta te stvaranja novog proizvoda u kulturnom tj. arheološkom turizmu s obje strane granice, Slovenije i Hrvatske.

Predstavljanju projekta prisustvovat će stručnjaci angažirani na projektu, predstavnici projektnih partnera te izaslanstva resornih ministarstava.

Komentari