Prigodnom svečanošću obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.10.2013. 11:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U Županijskoj palači u četvrtak je održana svečanost kojom je obilježen 7. Tjedan cjeloživotnog učenja, koji se u Republici Hrvatskoj održavao od 30. rujna do 6. listopada.

Tom su prigodom uručene posebne zahvalnice koordinatorici UN-a i stalnoj predstavnici Programa UNDP-a u Republici Hrvatskoj Loiusi Vinton te koordinatoru na SGE projektu u sklopu "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" Mladenu Antoliću, kao i diplome  za 96 polaznika tečaja za energetske savjetnike, obrazovnog programa "Menadžer/ica za izradu i provedbu EU projekata" te stručnog usavršavanja "Mala škola razgovora s teškim ljudima".

- Za učenje nikad nije kasno, ono ne prestaje formalnim završetkom obrazovanja. Trebamo učiti svaki dan i u svakoj prilici. To je posebno važno sad, kad je Republika Hrvatska punopravna članica Europske unije i kad nam se pružaju brojne nove mogućnosti, koje će moći iskoristiti samo oni najspremniji - rekao je varaždinski dožupan Alen Kišić te posebno čestitao svim polaznicima tečajeva kojima su uručene diplome.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek održao je prezentaciju "Cjeloživotno učenje u Varaždinskoj županiji", u kojoj se osvrnuo na petogodišnje rezultate koje je provela Županija sa svojim partnerima Strojarskom i prometnom školom Varaždin, Medicinskom školom Varaždin, Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin, Elektrostrojarskom školom Varaždin, Gospodarskom školom Varaždin, Edukacijsko-komunikacijskim centrom te UNDP-om.

Tijekom tog razdoblja, ukupno 1693 polaznika u strukovnim školama pohađalo je posebne programe prekvalifikacije, stekli su srednju stručnu spremu te pohađali programe stručnog usavršavanja.

Koorinatorica UN-a i stalna predstavnica Programa UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton zahvalila se na dodijeljenoj diplomi i istaknula kako je Varaždinska županija predvodnik u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Inače, u suradnji s UNDP-om u sklopu projekta "Poticanje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj" održana su četiri tečaja za energetske savjetnike, dok je program "Menadžer/ica za izradu i provedbu EU projekata" ostvaren u Gospodarskoj školi Varaždin. Njegov su rezultat obrazovani kadrovi koji su osposobljeni za pisanje međunarodnih projekata. Stručno usavršavanje "Mala škola razgovora s teškim ljudima"  odvijala se kroz četiri modula u kojima su polaznici učili kako savladati prepreke u komunikaciji, povezivanje sa sugovornikom i kako uspostaviti dobre odnose koji su temelj svake uspješne komunikacije.

Organizator Tjedna cjeloživotnog učenja je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Komentari