Pripadnici srpske nacionalne manjine u Čukovcu proslavili Krsnu slavu

Objavljeno: 22.05.2012. 08:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i Ludbreške regije u subotu je u Čukovcu proslavljena Krsna slava. U sklopu proslave služena je Sveta liturgija u crkvi svetog Nikole i održana je svečana sjednica vijeća. Svečanoj sjednici nazočila je Bosa Prodanović, ministrica savjetnica u veleposlanstvu Republike Srbije u Hrvatskoj te Zoran Vasiljević, konzul Republike Srbije u Hrvatskoj, piše ludbreg.hr

Proslavi su se pridružili brojni gosti, Blanka Glavica-Ječmenica, zamjenica župana Varaždincske županije, Dubravka Biberdžić, predsjednica županijske Skupštine, Ruža Jelovac, pročelnica Upravnog odjela za zdrastvenu zaštitu i socijalnu skrb, Josip Hehet, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot, njegov zamjenik Božidar Hajsok, potpredsjednica ludbreškog Gradskog vijeća Vera Jadanić i vijećnici.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici gradova Ogulina i Gline, predstavnici susjednih općina i mjesnih odbora ludbreškog kraja te članovi raznih udruga.

Prisutne je o Krsnoj slavi upoznao Milan Mirčetić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije

-  Krsna slava uvrštena je i na Unescovu listu nematerijalnog nasljeđa. U četiri godine, koliko dugo i djeluje naše Vijeće, nastojimo širiti toleranciju među ljudima, a razvijamo i međunarodne odnose -istaknuo je Mirčetić.

Okupljene je pozdravila i Bosa Prodanović

- Samo ovo gostoprimstvo je obećavajuće. Želim dati na znanje da su vrata ambasade uvijek otvorena svima, za bilo kakva pitanja ili probleme. Također valja naglasiti da je suradnja s drugim narodnostim, što se i ovdje vidi, uvijek put ka uspjehu - kazala je Prodanović.

Zamjenica varaždinskog župana Blanka Glavica-Ječmenica pohvalila je aktivnosti Vijeća

– Vijeće srpske nacionalne manjine uvijek je aktivno. Uvažavanjem i poštivanjem njeguje se zajedništvo, a ovo druženje upravo to potvrđuje i uči buduće generacije toleranciji – rekla je Glavica-Ječmenica.

Predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i ludbreške regije naglasili su važnost dobre suradnje koju redovito ostvaruju s Varaždinskom županijom i Gradom Ludbregom.

U sklopu programa održan je kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali članovi SKD Prosvjeta, pododbori Ogulin, Okučani, Hrvatska Kostajnica i Garešnica, članovi KUD-a Anka Ošpuh, Ludbreške mažoretkinje i društvo Kalinka iz Čakovca.

Komentari