'Da bi za menom ostajali tragi'

Pročitajte pjesmu Ludbrežanina Aleksandra Horvata nagrađenu na Susretu hrvatskih zavičajnih književnika

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.07.2017. 17:05

Zadnja izmjena: 06.07.2017. 17:10

Proteklog vikenda je u Hrvatskom saboru kulture u Zagrebu održan je 36. Susret hrvatskih zavičajnih književnika.Ove godine u kategoriji poezije na kajkavskom jeziku i Ludbreg je imao svog predstavnika, a riječ je o Aleksandru Horvatu.

Aleksandar je od ove godine član Hrvatskog sabora kulture i amaterski se bavi pisanjem poezije na kajkavskom. Na ovom natječaju za svoj rad je dobio priznanje Hrvatskog sabora kulture s pozivom na sudjelovanje na susretu i interpretaciju svoje pjesme “Tragi”.

Na natječaj se prijavilo 87 autora iz cijele zemlje sa 391 pjesmom. Dodijeljene su dvije plakete, 12 pohvalnica i 24 priznanja.

- Prvi put sam se prijavio na neki poetski natječaj i ovo mi je prvo službeno priznanje ikad. Lijepo je biti u takvom društvu, među majstorima riječi od kojih su gotovo svi već izdali neke zbirke, a neki čak i desetak.- rekao je Aleksandar i dodao kako mu je drago da su stručnjaci baš izabrali pjesmu koja govori o Ludbregu. Prema njegovim riječima, ova mu je nagrada ravna olimpijskom zlatu te dodatna motivacija da se i dalje bavi pisanjem u slobodno vrijeme. Ovdje vam donosimo nagrađenu pjesmu - i vjerujemo da će se i vama dopasti.

 

Tragi

Da bi za menom ostajali tragi,

Ludbreg moj dragi.

Ti bi bil celi

Z tragi pokriti,

Čak i tam

De si najbolje skriti.

Jer sikud sam po tebi

Nekaj naiskaval.

Sikud sam prešel,

Kud smera si daval,

Z koraki brojil vulice stare,

zemljane steze i trotovare.

V tebi je prešel život moj celi,

Ludbreg moj beli,

Da bi ta moja leta

Davala svetla,

Te bi lampe

Za se ljude drage,

Po celomu tebi,

Posvetlile moje trage.

(A. Horvat 2017)

 

Komentari