Promet biciklima u centru tema i na Gradskom vijeću

Objavljeno: 26.05.2011. 10:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Pitanje prometa biciklista u centru grada postalo je top tema u Varaždinu. O tome se raspravljalo i u sklopu aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća.

Pitanje prometa biciklista prvi je „potegnuo“ vijećnik Nezavisne gradske liste Ivica Dubovečak koji je podržao inicijativu da se zabrani promet biciklima u centru grada.

- Više od 50% naše gradske jezgre pokriveno je terasama i pješaci u vrijeme gužvi imaju jako malo manevarskog prostora. I onda subotom ujutro biciklisti voze slalom među ljudima u Dućanskoj, a pješaci su u strahu hoće li ih pogoditi ili ne. Osim toga ni u jednom europskom gradu nisam vidio da se biciklisti smiju voziti u pješačkim zonama – rekao je Dubovečak.

Inicijativu za zabranu prometovanja biciklima u pješačkoj zoni podržao je i vijećnik Hrvatske demokratske zajednice Ilija Ivezić.

- Trebali bi osmisliti projekt edukacije mladih biciklista i objasniti im pravila ponašanja u prometu. Na primjer, većina biciklista misli da imaju prednost na pješačkim prijelazima, a to uopće nije istina. Trebamo educirati mlade ljude i objasniti im pravila ponašanja u prometu i zabraniti promet biciklima u centru – naglasio je Ivezić.

Gradonačelnik im je odgovorio da je promet biciklima na Korzu, Franjevačkom trgu i u Gundulićevoj, odnosno Dućanskoj ulici po postojećoj odluci već zabranjen naglasivši da je on za to da se ta odluka provede do kraja.

- No, kao uvjereni biciklist protiv sam toga da se zabrani promet biciklima u široj pješačkoj zoni. Zašto se ljudi ne bi smjeli voziti biciklima u Gajevoj, Bakačevoj ili Uršulinskoj. No, ne želim tu odluku donositi sam. Za petak je sazvana sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju na kojoj ćemo raspravljati o tome. Između nas i policije postoji razlika u tumačenju zakona i propisa vezano uz tu tematiku i moramo to riješiti – istaknuo je gradonačelnik Čehok.


Komentari