Proračunski minus otežava funkcioniranje Općine Vidovec

Objavljeno: 13.09.2013. 09:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec načelnik Bruno Hranić izvijestio je o svom radu u prvih šest mjeseci ove godine.

Uz nabrajanje projekata i radova koji su se u tom razdoblju provodili, između ostalog rekonstrukcije vodovoda u Vidovcu, izgradnje nogostupa u Krkancu, uređenja trga ispred kapele u Tužnom i smanjenju komunalnog doprinosa za 70 % u procesu legalizacije, načelnik Hranić istaknuo je kako je velik dio sredstava iz proračuna izdvojen i za sanaciju šteta nastalih od poplava, što je dodatno opteretilo proračun i utjecalo na povećanje minusa.

Najavio je kako će se Općina u narednom razdoblju fokusirati na izgradnju nove zgrade dječjeg vrtića.

- Javili smo se na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Uskoro se očekuje da ćemo ući u program financiranja putem fondova EU te bi izgradnja mogla započeti već ove godine - najavio je Hranić.

Oporba je izvješće kritizirala uz napomene da je trebalo više štedjeti, kao i da treba uložiti dodatne napore da se iskoristi ono što se može iskoristiti iz drugih izvora financiranja. Uslijedile su kritike i na polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog propračuna, budući da je Općina na kraju lipnja bila u manjku od 1.434.423,30 kuna.

- Od 1. siječnja do 30. lipnja velik dio rashoda utrošen je na održavanje cesta u zimskim uvjetima obzirom da smo do 5. mjeseca imali snijeg, pa ćemo izmjenama i dopunama proračuna morati povećati rashode za zimsko održavanje kao i za troškove plina u zgradi općine. Velik dio financijskih sredstava potrošen je i na sanaciju šteta nastalih poplavama, a svi ti troškovi financirani su iz općinskog proračuna - dio je Hranićevog  obrazloženja proračunskog manjka, uz napomenu da je s jučerašnjim datumom taj manjak iznosio 1.243.578,48 kuna.

Između ostalog, općinski vijećnici na sjednici su prihvatili i odluku o sufinanciranju prijevoza autobusom za učenike srednjih škola iz Nedeljanca, koji su od škole udaljeni manje od 5 kilometara i ne ostvaruju to pravo po odluci nadležnog ministarstva.

Općina će za listopad, studeni i prosinac sufinancirati mjesečnu kartu iznosom od 270 kuna, a učenici će, na temelju potvrde koju će izdavati Općina, podizati mjesečne karte i plaćati razliku od 100 kuna, budući da puna cijena karte iznosi 370 kuna.

Odluka se odnosi na 30-tak učenika iz Nedeljanca koji će trebati krajem svakog mjeseca u općinskim prostorijama podizati potvrde, kako bi ostvarili popust kod kupnje karte za nadolazeći mjesec.

Komentari