Proslavljena 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije

Objavljeno: 01.10.2012. 12:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: biskupija-varazdinska.hr

Zahvalnim euharistijskim slavljem u nedjelju je svečano proslavljena 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije.

Misu zahvalnicu u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom, vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem i biskupima Zagrebačke metropolije, među kojima su bili sisački biskup mons. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, te stotinjak svećenika Varaždinske biskupije.

U slavlju su sudjelovali i poglavari i bogoslovi zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa s rektorom mr. Anđelkom Košćakom, redovnice iz više zajednica, te mnogobrojni vjernici iz svih krajeva Varaždinske biskupije.

Uoči same mise biskup Mrzljak predvodio je ispred katedrale obred blagoslova dvaju novih kipova u nišama na nedavno obnovljenom katedralnom pročelju. U niše su postavljene kamene skulpture zaštitnikâ Varaždinske biskupije, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca, koje je izradio akademski kipar Nikola Šanjek iz Varaždina.

Tom je prigodom biskup Mrzljak podsjetio da su starodrevnu crkvu Marijinog Uznesenja na nebo u 17. st. gradili isusovci, kasnije su njome upravljali pavlini, u novije vrijeme kanonici Čazmansko-varaždinskog kaptola, a prije 15 godina proglašena je stolnom crkvom nove Varaždinske biskupije.

Napomenuo je da se uz 15. obljetnicu želi euharistijom Bogu zahvaliti na svim dobročinstvima, kojima je darivao ovu mladu mjesnu Crkvu, dodavši da se Bogu zahvaljuje i za blaženog papu Ivana Pavla II., osnivatelja biskupije, i za zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franju Kuharića koji je predao pastirski štap prvom biskupu Marku Culeju.

Potaknuo je okupljene da se na misi spomenu blagopokojnog prvog biskupa Marka te zaželio da ih novi kipovi biskupijskih zaštitnikâ uvijek podsjećaju da se njima utječu za zagovor.

Više pročitajte OVDJE

Komentari