Provjerili smo: Zakidaju li varaždinske kumice svoje mušterije na vagi?

Objavljeno: 20.06.2015. 12:36

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 10:41

Foto: Josip Novak

Iako postoje brojni trikovi kojima prodavači mogu varati kupce na vagi, Varaždinci su uvjereni da kumice na placu nisu pohlepne, te im se uvijek vraćaju s povjerenjem. No, kako neslužbeno doznajemo od prodavača, oprezniji kupci ipak naknadno provjeravaju težinu kupljene robe...

Za razliku od shopping centra, tezgama Gradske tržnice u Varaždinu još uvijek suvereno vladaju mehaničke i poluautomatske vage. Ima neke nostalgije u tome što na našem placu još uvijek kumice koriste stare vage s utezima, rekla je Kos Elidija iz Varaždina.

- Na varaždinskom placu namirnice kupujem više od pola stoljeća i nikada nisam primijetila da me bilo koji prodavač zakida na vagi. Imam omiljenu kumicu kod koje najradije kupujem namirnice, ali ako mi se više sviđa roba na nekoj drugoj klupici, kupit ću je kod drugog prodavača – ističe Kos.

Potrošači moraju imati povjerenja u izvaganu robu i kumice, osobito muškarci, ustvrdio je Jozo Banušić koji redovito na tržnici kupuje različitu „zelenjavu“.     

-Supruga mi najčešće pripremi popis namirnica koje trebam kupiti i pouzdano znam da nikada kod kuće ne provjerava težinu voća i povrća koje donesem s placa. Nikada mi nije prigovorila, ali me zna upozoriti na prodavače kod kojih ne kupujem. Žene imaju bolju intuiciju od muškaraca i vjerujem da im je najvažnije da su proizvodi prvoklasni – domaći – kazao je Banušić.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo od prodavača na Gradskoj tržnici, za većinu Varaždinaca kažu da nisu “bedasti“ i ne ustručavaju se provjeriti količinu prethodno izvaganih namirnica.

O tome se na varaždinskom placu samo „šapuće“, jer nikome od prodavača nije u interesu da još češće dolaze inspekcije. Nisu sve vage baždarene, a trebale bi biti. Digitalne moraju ići na baždarenje svake dvije godine i ponekad nije ugodno kada na zamolbu kupcima provjerite težinu prethodno netočno izvagane robe – povjerila nam je jedna od prodavačica.

Inače, Gradska tržnica Varaždin posjeduje javnu, odnosno kontrolnu digitalnu vagu.

- Svaki kupac u uredovno vrijeme tržnice može provjeriti težinu kupljenih namirnica ukoliko posumnja da je zakinut na vagi. Uprava čak razmišlja postaviti jednu kućicu s kontrolnom vagom koja će svima biti na dohvat ruke – ističe Jelka Boromisa, referent najma prostora u Gradskoj tržnici. 

Kakvih sve vaga ima na varaždinskom placu pogledajte u galeriji fotografija:
 

Komentari