Radoš i Vučić posjetili pogranično područje Varaždinske županije

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 09.05.2014. 13:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: HNS

Kandidati HNS-a na izborima za Europski parlament Jozo Radoš i Marin Vučić su u sklopu jučerašnjeg obilaska Varaždinske županije boravili i na području općine Cestica.

Domaćin im je bio načelnik općine Cestica Mirko Korotaj, koji ih je kratko upoznao s aktivnostima koje općina provodi u pripremi projekata, prvenstveno onih koje će kandidirati za sufinanciranje iz europskih fondova. Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru Jozo Radoš izrazio je zadovoljstvo što općina Cestica koristi svoje dosadašnje iskustvo, ali i poziciju što graniči s Republikom Slovenijom u privlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

U nastavku posjete obišli su i samo pogranično područje u naselju Dubrava Križovljanska, gdje još uvijek postoje određeni problemi lokalnog stanovništva u slobodnom kretanju zbog strožeg graničnog režima.

- Zbog složene situacije same granične crte u ovom području, dolazi to otežanog kretanja lokalnog stanovništva. No, ulaskom R Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, situacija je sada puno bolja i zbog pojačane suradnje policija s obje strane granice. Nadamo se da će se pomicanjem Schengenske granice i to pitanje zauvijek riješiti - istaknuo je Mirko Korotaj.

- Jedan od razloga osnivanje Europske unije bio je i osiguravanje slobode kretanja između zemalja članica i to vi ovdje direktno osjećate u svojem svakodnevnom životu i to su primjeri gdje privilegij što smo postali dio tog društva dolazi do punog izražaja. Naš je zadatak da što prije ispunimo sve uvjete kako bi se Schengenski režim preselio na naše južne granice i kako bi potpuna sloboda kretanja napokon zaživjela - naglasio je u susretu s građanima Jozo Radoš.

- Već sam duže vrijeme upoznat s načinom života ljudi ovdje uz granicu i to je jedan od razloga što smo danas i došli ovdje. Ovim primjerom želim pokazati da sam usmjeren k rješavanju ili ukazivanju problema s kojima se susreću građani u svakodnevnom životu. To je i glavni razlog mojeg kandidiranje na predstojećim izborima za Europski parlament, a to je da ću se i dalje zalagati da se svakodnevni, životni problemi mojih sugrađana počinju i rješavati - na kraju je svoj stav iznio i Marin Vučić.

Komentari