Podolnjak najavio nastavak rasprave o POS-u

Objavljeno: 22.02.2011. 09:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak u subotu je medijima poslao priopćenje u kojem se obrušio na gradonačelnika Ivana Čehoka i upravitelja Gradskih stanova Vladimira Kukeca, zbog kako tvrdi, štetnih Ugovora koje su sklopili sa T7 Grupom oko izgradnje POS stanova na Banfici i u Vilka Novaka.

Podolnjak je u svom dopisu ukazao kako će zbog neispunjavanja ugovornih obveza Ugovora za POS na Banfici Grad T7 Grupi morati platiti odštetu od čak devet milijuna kuna. Ugovor za POS u Vilka Novaka, kako je napisao, samo je kompenzacija T7 Grupi da ostvari ono što nije uspjela na Banfici. Napisao je i kako smatra da bi zbog navedenih razloga, gradonačelnik Čehok i upravitelj Gradskih stanova Vladimir Kukec trebali podnijeti ostavku.

Njegov je dopis uzburkao duhove kako u Gradu, tako i T7 Grupi.

> > T7 Grupa povukla tužbu, POS ide dalje

> > T7 Grupa najavila tužbu protiv vijećnika Podolnjaka

I dok gradonačelnik Čehok nije želio komentirati Podolnjakovo prozivanje, iz T7 Grupe su čak najavili tužbe "protiv svih koji podmetanjima, lažima i lažnim prijavljivanjima nanose štete ugledu i poslovanju T7 Grupe".

Nakon toga Podolnjak je medijima poslao još jedno priopćenje u kojem kaže kako nije znao da je u vrijeme kada je slao prvo priopćenje već bio potpisan aneks za oba ugovora između gradonačelnika i tvrtke t7/VIS, kojim su uklonjene sve ugovorne financijske kazne, o kojima je izvijestio javnost.

No, Podolnjak i dalje smatra kako su Ugovori o POS-u štetni i nepovoljni za Grad, a postignuti dogovor s T7 Grupom samo je dokaz njegovih tvrdnji da je gradonačelnik bio "u nepovoljnoj situaciji u odnosu na T7 Grupu i da je tu tvrtku morao kompenzirati kupnjom zemljišta u Vilka Novaka zbog ne-realizacije kupnje zemljišta na Banfici".

- Ugovori su doista sa stajališta ugovornih kazni bili štetni za Grad, jer u suprotnom, da se Grad nije bojao sudskog spora i sudske presude, ne bi se te odredbe o kaznama uklanjale. U tom smislu izjava g. Kukeca da nije potpisao štetan ugovor pada u vodu, jer upravo aneks svjedoči da bi Grad izgubio spor na sudu - tvrdi Podolnjak.

Dodao je kako za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća, zakazanu za srijedu 23. veljače ima mnoštvo pitanja za gradonačelnika Čehoka i upravitelja Gradskih stanova Vladimira Kukeca.

- Gradonačelnika ću pitati zbog čega je zadržan projekt POS Banfica (s odgodom do 2018.) kada smo već krenuli u projekt u Vilka  Novaka, s obzirom da je za kupnju zemljišta na Banfici ugovorena cijena od 200 eura po m2. S obzirom da smo na temelju pregovora oko kupnje zemljišta u V. Novaka došli do cijene od 129 eura po m2 (a i to je bilo previše za veliki broj vijećnika) pitanje je za gradonačelnika je li i nakon sklapanja aneksa zadržana cijena otkupa zemljišta na Banfici od 200 eura ili je ona korigirana? Ukoliko se ta cijena nije mijenjala tada je gradonačelnik, prema mojem mišljenju, sklopio nepovoljan aneks ugovora. Direktora tvrtke Gradski stanovi gosp. Kukeca pitat ću je li istina da je žiro-račun ustanove blokiran zbog duga od 7,5 milijuna kuna prema jednoj banci? Znači li to da ustanova ako i dobije novac iz državnog proračuna ili nekog drugog izvora neće dobiti taj novac zbog dugova? Jesmo li donijeli odluku o kupnji zemljišta da bismo dobili novac iz Zagreba kojim ćemo odblokirati račun Gradskih stanova i platiti dugove? - napisao je Podolnjak.

Ako svemu tome dodamo da će se na sjednici Gradskog vijeća u srijedu raspravljati i o poslovanju Parkova, po svemu sudeći pred nama je još jedna burna sjednica Gradskog vijeća.



Komentari