Rastu prihodi Općine Trnovec Bartolovečki, novi proračun 'težak' je 13,4 milijuna kuna

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.12.2015. 10:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog, na sjednici održanoj u četvrtak, jednoglasno je prihvatilo rebalans proračuna čime je općinski proračun povećan, i na prihodovnoj i rashodovnoj strani, za više od milijuna kuna.

Novi proračun sada iznosi 13,4 milijuna kuna. Do povećanja na prihodovnoj strani došlo je zbog rasta prihoda od poslovanja, točnije prihoda od poreza i prireza na dohodak. Radi se o iznosu od 873 tisuća kuna.

Time Općina Trnovec Bartolovečki, za razliku od većine drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, bilježi znatno povećanje spomenutih prihoda. Prihodovan je i veći iznos što se tiče pomoći s državne razine i to umjesto 2,3 milijuna kuna, koliko je bilo planirano, stiglo je 300 tisuća kuna više, odnosno 2,6 milijuna kuna.

Riječ je o dobivanju sredstava za obnovu društvenih domova u Bartolovcu i Zamlaci.

Što se tiče povećanja rashodovne strane riječ je o povećanju sredstava za održavanje cesta i javnih površina u iznosu većem od milijun kuna. Naime, tijekom godine napravljen je niz zahvata na sanaciji i unaprjeđenju cestovne infrastrukture. Nešto više od 60 tisuća kuna je povećanje za programe obrazovanja.

Također, za programe potreba u kulturi osigurano je dodatna 41 tisuća kuna. Za 65 tisuća kuna povećana su sredstva za sport te 30 tisuća kuna za potrebe u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Za 45 tisuća kuna se povećavaju ukupna sredstva za programe u poljoprivredi i lovnom gospodarstvu.

Na rashodovnoj strani smanjen je iznos za plaće u općinskoj upravi zbog korištenja rodiljskog dopusta jedne zaposlenice, kao i zbog manjeg zapošljavanja na javnim radovima.
Govoreći o proračunu načelnik Zvonko Šamec je izrazio zadovoljstvo što je došlo do povećanja za 1,05 milijuna kuna. Ovakvi financijski pokazatelji, istaknuo je Šamec, daju za pravo očekivati slično i iduće godine što potvrđuje da Općina odlično upravlja svojim financijama. Također, mogu se očekivati i neki novi projekti poput unutarnjeg uređenja domova u Bartolovcu i Zamlaci.

Vijećnici su izabrali i nove članove općinskog Savjeta mladih koji su kandidirani od strane svojih matičnih organizacija putem natječaja. Pristigle su kandidature članova Mladeži HDZ-a općine Trnovec Bartolovečki, zatim Rukometnog kluba Trnovec te zajednička kandidatura mladih HNS-a Podružnice Trnovec i članova Foruma mladih SDP-a općine Trnovec Bartolovečki. Stiglo je ukupno 13 pravovaljanih kandidatura.

U Savjet mladih izabrani su: Tajana Cvrtnjak, koja je dobila najveći broj glasova, zatim Dejan Roško, Maja Vukota, Ivana Božić, Željko Skupnjak, Alen Tuđan te Ivan Majcen. Konstituirajuća sjednica Savjeta mladih održat će se 28. ovog mjeseca kada će se izabrati i predsjednik Savjeta. Komentirajući izbor članova načelnik Šamec izrazio je uvjerenje da su mladi općine dobili kvalitetne predstavnike koji će znati zastupati njihove interese, ali i biti dobar „savjetnik“ Općinskog vijeća na područjima koja se tiču mladih.

Vijećnici su i ovoga puta raspravljali o stanju nezaposlenosti na području Općine. Prema podacima za listopad nezaposlenih je bilo 238, čime je Općina Trnovec Bartolovečki i dalje jedna od općina u Varaždinskoj županiji s najmanjom stopom nezaposlenosti.

I dok je broj nezaposlenih na nacionalnoj razini, zbog završetka sezonskih poslova, nešto uvećan, Općina je i dalje zadržala pozitivne trendove.

Načelnik Zvonko Šamec potvrdio je da se i dalje na dnevnoj bazi komunicira s gospodarstvenicima na području Općine s ciljem zapošljavanja mještana. Prema najavama i optimističnim gospodarskim trendovima i u idućoj godini tražit će se radna snaga među stanovnicima općine. Radi se i na zapošljavanju 15 osoba na javnim radovima iduće godine, a cilj je da se dugotrajno nezaposlenim osobama omogući barem privremeno zapošljavanje.

Što se tiče dodjele stipendija studentima s područja Općine utvrđena je lista, a stipendije će dobiti 38 studenata, od čega će čak 17 njih dobiti stipendiju za nadarene.

Riječ je o studentima s visokim prosjekom ocjena. Inače, za stipendije je Općina osigurala gotovo 200 tisuća kuna.

Komentari