Reagiranje Varteksa: Anonimna pisma nemaju kredibilitet!

Objavljeno: 08.11.2012. 14:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Varaždinski tjednik

Iz Odjela za korporativne komunikacije tvrtke Varteks primili smo reagiranje na članak objavljen u Varaždinskom Tjedniku. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na tekst objavljen u Varaždinskom tjedniku i na portalu arhiva.evarazdin.hr,  18. listopada 2012. godine, pod naslovom “Čelne ljude Varteksa optužuju za izvlačenje novca iz kompanije“, smatramo neophodnim reagirati kako bi upozorili na neprofesionalno i tendenciozno pisanje u navedenom tekstu.

Prije svega, važno je istaknuti da anonimna pisma i prijave nikako ne bi trebale ni smjele imati kredibilitet za objavu u medijima koji žele objektivno informirati javnost.

Postojanje neke činjenice novinar je dužan utvrditi s potpunom profesionalnom pozornošću, tako da se informacija, koja sadrži određenu činjeničnu tvrdnju, osobito ako ta tvrdnja može povrijediti nečiji ugled, čast i dostojanstvo, može objaviti tek nakon što pouzdano utvrdi da je istinita, odnosno nakon što se izvrši odgovarajuća provjera.

U konkretnom slučaju novinar nije postupio na taj način, nije provjerio niti je mogao provjeriti istinitost dobivene informacije, jer se radilo o anonimnom pismu.

Nažalost, danas svatko svakoga može anonimno prijaviti i optužiti za bilo što, bez da optužbe potkrijepi provjerenim informacijama, argumentima i jasnim dokazima, a budući da se radi o neimenovanom izvoru, za iznesene neistine isti ne može ni odgovarati.

Što se tiče naslova teksta, ne može se jasno iščitati tko optužuje čelne ljude Varteksa pa se čitatelje navodi na pogrešne zaključke.

Stoga je bilo nužno naglasiti da se radi o anonimnoj prijavi.

U samom tekstu objavljen je niz netočnih navoda, a odgovor Varteksa koji je poslan na redakciju Varaždinskog tjednika kao komentar na predmetne navode, a kojim smo jasno dali do znanja da se radi o ničim utemeljenim navodima te da smo spremni na sve upite radnika Varteksa potpisane imenom i prezimenom jasno i odmah odgovoriti nije prenesen u cijelosti.

Nažalost, neodgovorna urednička odluka da se neprovjerene i neutemeljene informacije objave, rezultirala je obmanjivanjem javnosti te uzrokovala veliku nematerijalnu štetu osobama o kojima se na takav način potpuno netočno i neodgovorno informira javnost, svim zaposlenicima kao i tvrtki čiji je gotovo stoljetni ugled narušen.

Odjel za korporativne komunikacije"

Komentari