Gradski proračun "skresan" za 8,1 milijun kuna

Objavljeno: 26.05.2011. 12:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Vijećnici u varaždinskom Gradskom vijeću prihvatili su prijedlog rebalansa gradskog proračuna kojim je proračun smanjen za 8,1 milijun kuna, s 250 na 242 milijuna kuna. Rebalans je bio nužan zbog sve manjih prihoda koje grad ubire po osnovi poreza na dohodak i prireza.

Gradonačelnik Ivan Čehok uvodno je objasnio da glavni razlog zašto gradski proračun mora ići u rebalans sve manji prihod od poslovanja.

- Najvažniji prihodi Grada, porez na dohodak i prirez, od 2009. godine konstantno padaju. Prije dvije godine prihodovali smo 232 milijuna kuna po toj osnovi, prošle godine 206 milijuna, a prema prvim naznakama ova će godina biti još slabija. To je odraz stanja u varaždinskom gospodarstvu. Velike tvrtke su u problemima i to se odražava na izgled gradskog proračuna – objasnio je Čehok.

Objasnio je i gdje je grad „uzeo“ 8,1 milijun kuna za rezanje proračuna.

- Smanjili smo plaće zaposlenicima, smanjili smo materijalne troškove i smanjili izdatke za gradske institucije. Vezano uz to moram reći da je grad Varaždin jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji još uvijek izravno financira sport i kulturu. Dapače, grad je jedini stabilni financijer sporta i kulture. Nastavit ćemo s tim, ali upozoravam da nećemo to moći dugo izdržati – naglasio je Čehok.

Oporbeni vijećnici prihvatili su gradonačelnikovo objašnjenje da je situacija u gospodarstvu teška i da su prihodi grada sve manji, no upozorili su da rebalans donosi neke nelogičnosti.

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak upozorio je tako da su smanjenja sredstva za kulturu, obrazovanje i socijalu, a povećana sredstva za POS.

- Gradonačelnik prvo kaže da je situacija teška i da treba biti solidaran sa građanima, a zatim odreže sredstva za socijalu za 10% i poveća sredstva za POS za 14%. Mislim da to dovoljno govori – rekao je Podolnjak.

HNS-ov vijećnik Vlado Vlašić osvrnuo se pak na gradonačelnikovu izjavu da grad izdvaja previše za sport i kulturu.

- Gradonačelnik sam kaže da u proračunu nije vidljivo koliko puno grad izdvaja za sport i kulturu. Pa da, ne vidi se i mi na to da se u proračunu ne vidi dobro kako se troši proračunski novac upozoravamo već godinama – istaknuo je Vlašić.

Relativno mlaka rasprava o temi rebalansa brzo je završila. Gradonačelnikova većina prihvatila je rebalans, dok su oporbeni HNS, SDP i HSLS glasali protiv.


Komentari